Impozitul pe construcţii speciale, așa-numita „taxă pe stâlp”, va avea un impact negativ de 1,2 miliarde de lei, potrivit unui studiu realizat de Coaliţia pentru Dezvoltarea României.
Taxa pe construcțiile speciale se aplică de la 1 ianuarie și reprezintă 1,5% din valoarea bunului supus impozitării. Ca urmare a aplicării acestei taxe, la buget vor intra 480 milioane lei, potrivit unui studiu realizat de Coaliţia pentru Dezvoltarea României.
În schimb, fermierii persoane juridice care au investit în construcția de sere și silozuri moderne, precum și proprietarii fermelor piscicole se află pe lista celor care vor avea de suferit de pe urma aplicării taxei pe stâlp, apreciază vicepreşedintele Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR), Gabriel Biriş.
„Avem cel mai mic nivel de investiții din istoria recentă a României. Ce facem? Introducem impozitul pe construcții, care de fapt este un impozit pe investiții. Construcții ca sere, solarii, platforme betonate, iazuri pentru piscicultură sunt investiții”, a declarat vicepreşedintele Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR), Gabriel Biriş.
Dacă taxa pe construcții speciale va rămâne așa cum este instituită în prezent prin legislație, costurile pe fermă pot crește cu 15%, fapt care va conduce la scumpiri în lanț la alimente, potrivit președintelui Ligii Asociației Producătorilor Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu.
Fermierii ar putea scăpa de această taxă. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ieri că în maximum două săptămâni Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 102/2013 va fi revizuită, astfel încât să se clarifice ceea ce poate fi impozitat. Constantin apreciază că tax ape construcții special, mai cunoscută sub denumirea „taxa pe stâlp” cuprinde „în mod greşit” prea multe coduri CAEN. În acest context, șeful de la Agricultură, speră că amendarea ordonanței va reglementa impozitarea, astfel încât să fie corectă, nu un bir pe toate activele din agricultură.