De ce se scumpesc ingrasamintele?

Facebook
Twitter

Preturile ingrasamintelor, in special a celor lichide, au crescut substantial in ultima perioada in Uniunea Europeana. Haideti sa trecem in revista principalele motive pentru care se scumpesc ingrasamintele.

Deoarece ne confruntam cu schimbari climatice dramatice, autoritatile de la nivel european iau masuri din ce in ce mai stricte pentru a limita poluarea. Comisia Europeana si-a propus sa reduca cu 20% utilizarea ingrasamintelor, inclusiv a gunoiului de grajd, pana in 2030. Insa fermierii europeni depind de ingrasamintele pe care le folosesc.

Pe plan local, fermierii au acuzat ca se scumpesc ingrasamintele. Acest lucru a fost cauzat nu numai de faptul ca fermierii din intreaga lume vor sa cumpere cantitati tot mai mari, ci si de faptul ca politicienii se cearta. Nu doar la noi, ci si pe plan international.

De exemplu, Uniunea Europeana a impus o serie de restrictii economice asupra Belarusului, dupa ce drepturile cetatenilor au fost incalcate in mod repetat de administratia de la Minsk. Statul fost sovietic este condus de decenii de Alexander Lukaşenko, un apropiat al Kremlinului.

Motive pentru care se scumpesc ingrasamintele

Printre restrictiile care au determinat scumpirea ingrasamintelor este interdictia UE de a importa si tranzita potasiu din Belarus, cel mai mare producator mondial de nutrienti specifici.

De asemenea, UE a incercat sa protejeze producatorii de ingrasaminte care au fabrici in interiorul granitelor europene. Drept urmare, au fost aplicate o serie de masuri antidumping asupra ingrasamintelor provenite din SUA, Rusia si Trinidad si Tobago.

Desi acest lucru a dus la scumpirea ingrasamintelor, pe termen lung va proteja locurile de munca din industrie. Practic, UE a limitat importurile de produse ieftine, realizate la standarde de calitate mai slabe decat cele de pe teritoriul european.

Potrivit COPA-COGECA, preturile ingrasamintelor lichide (UAN) s-au dublat de la adoptarea masurii de catre Comisie. Asociatia solicita executivului european sa renunte la taxa antidumping.

La randul lor, producatorii de ingrasaminte din UE se confrunta cu scumpirea utilitatilor si a materiilor prime. Acestea sunt alte motive pentru care se scumpesc ingrasamintele.

Gazul, care reprezinta in mod normal 60-80% din costurile de exploatare ale industriei producatoare de ingrasaminte, a remarcat preturi record (+ 595% crestere anuala). In Rusia, tara care exporta gaze in UE prin Gazprom, preturile la gaze sunt mult mai mici. De asemenea, in tarile care exporta ingrasaminte catre UE la preturi de dumping nu se aplica reguli stricte privind poluarea sau calitatea produselor.

COPA-COGECA, alaturi de alte asociatii ale fermierilor, solicita renuntarea la taxa antidumping.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE