Daniel Constantin, atac dur la adresa lui Achim Irimescu: „Sa critici si sa schimbi un sef de agentie si dupa 6 luni sa-l numesti inapoi!”

Facebook
Twitter

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a criticat in termeni duri activitatea fostului sau secretar de stat si succesor, Achim Irimescu.

„Culmea deciziilor de tehnocrat. Sa critici si sa schimbi un sef de agentie si dupa 6 luni sa-l numesti inapoi! Lasand gluma la o parte, nu pot sa nu remarc inconsecventa, lipsa de cunostinte de management, lipsa de solutii tehnice si umane, lipsa de viziune in conducerea ministerului agriculturii. Imediat dupa numire, in noiembrie ministrul a criticat/schimbat tot ce exista in minister. Seful AFIR, seful APIA, seful AM PNDR, directori etc. La cateva luni distanta a venit randul celor propusi de catre noua conducere sa fie schimbati/criticati, astfel ca astazi nu exista nici macar un director general stabil…haos!”, a scris Daniel Constantin, fostul ministru al Agriculturii, pe pagina sa de Facebook.

Postarea a fost realizata dupa ce, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, l-a demis pe cel numit in fruntea AFIR pentru a-l inlocui cu David Eugen Popescu, cel care a fost demis de Irimescu din functia de director general al agentiei la preluarea mandatului.

„Trag un semnal de alarma vis a vis de importanta unui management solid la APIA si AFIR. Urez succes noului si vechiului director general AFIR Eugen Popescu, repus in functie zilele trecute dupa ce a fost criticat pe nedrept in noiembrie. Si datorita dansului s-a reusit un grad de absorbtie de 90%. Sper sa reusesca sa mai diminueze din pierderile acestei perioade… Extrem de dificil in conditiile in care toate posturile de adjunct sunt vacante!!!”, a completat Daniel Constantin.

Un alt punct nevralgic il reprezinta plata subventiilor, in conditiile in care banii au ajuns cu intarziere la fermieri, iar unii nu au incasat nici pana acum nici macar un leu.

„La APIA inteleg de asemenea ca bate vant de schimbare. Dupa o intarziere nepermisa, platile au inceput de luna trecuta si avanseaza cu viteza melcului!!! Riscurile sunt majore atat pentru fermieri, cat si pentru economie! 1,6 miliarde euro care intarzie sa intre in consum… Consecintele le simte economia si sectorul agricol, din pacate”, a mai scris Daniel Constantin.

Fostul ministru a sanctionat si faptul ca, dupa plecarea lui Sorin Radu din MADR, nu exista secretar de stat coordonator de mai bine de 3 luni, care sa se ocupe de agentiile de plati, APIA si AFIR.

„Pentru a intelege importanta, trebuie spus ca cele doua agentii au atras in ultimii 3-4 ani aproape 3 miliarde de euro anual”, a subliniat Daniel Constantin.

StiriAgricole a scris in mai multe randuri despre schimbarile operate de Achim Irimescu in conducerea MADR, APIA si AFIR. Imediat dupa numire, Irimescu a criticat conducerea AM PNDR, anuntand ca il va demite pe Mihai Herciu, desi gradul de absorbtie pe PNDR se apropia de 90% la acea vreme. Intre timp, Mihai Herciu a fost „retrogradat”, devenind seful serviciului Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala, iar in locul sau a fost numita, ca interimar, Daniela Rebega, care anterior ocupase functia de director in AM PNDR, avand in subordine serviciile care gestionau masurile de investitii.

In schimb, tot ministrul Irimescu anunta, la numire, ca ii mai da o sansa sefului de la AM POP, Ciceronis Cumpanasoiu, chiar daca, la acea vreme, stadiul absorbtiei fondurilor disponibile prin Programul pentru Pescuit nu erau la fel de bune ca in cazul PNDR. In urma reorganizarii MADR, Ciceronis Cumpanasoiu si-a pastrat scaunul.

O parte din angajatii MADR se declara profund nemultumiti de activitatea actualului ministru al Agriculturii, Achim Irimescu. In cadrul institutiei, circula de cateva zile o scrisoare anonima in care sunt prezentate „nerealizarile” lui Achim Irimescu in cadrul acestui minister.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE