Sectorul bio, in pericol: Se solicita aprobarea urgenta a Planului National de Actiune pentru Agricultura Ecologica 2016-2020

Facebook
Twitter

Mai multi reprezentanti ai sectorului bio din Romania solicita Guvernului sa aprobe de urgenta Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica 2016-2020, precum si acordarea unui ajutor minim fermierilor detinatori de pajisti in zona de agromediu, in valoare de 500 euro pentru ferma de cel mult 10 hectare, in vederea opririi declinului sectorului de agricultura ecologica, informeaza Agerpres.

Pentru ca Romania sa aiba capacitatea sa isi atinga tinta propusa de IFOAM-EU, si anume de a avea pana in 2020 o pondere a agriculturii ecologice de 15%, reprezentantii sectorului bio mai cer ca programul de achizitii verzi sa cuprinda distinct obligativitatea achizitiilor de alimente pe „lant alimentar scurt”, din care minimum 50% sa provina din segmentul produselor alimentare de calitate, conform Regulamentului UE 1151/2012, respectiv alimente certificate in sistem ecologic, traditional, montan, local, etic.

Totodata, Asociatia Bio România si Federatia Nationala de Agricultura Ecologica (FNAE) isi doresc promovarea conceptului de Agricultura Ecologica in unitatile scolare, printr-un program national denumit: ‘Ferma Agro-Pedagogica’, prin intermediul unei curricule scolare specifice.

Mai mult decat atat, reprezentantii sectorului bio solicita eliminarea birocratiei din procedurile de inregistrare in agricultura ecologica prin modificarea OM 1253 in sensul, inregistrarii operatorilor, o singura data, dupa modelul tarilor europene cu traditie in agricultura ecologica si elaborarea unui ghid de bune practici pentru absorbtia fondurilor europene destinate agriculturii ecologice, dedicat functionarilor APIA si AFIR. Ghidul trebuie elaborat de MADR, impreuna cu reprezentantii bio.

Numarul operatorilor din sectorul de agricultura ecologica, inregistrat in 2014, este de 14.500. Romania detine in prezent o suprafata de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de hectare cu pajisti. Peste 80% din ceea ce se obtine in sector pleaca la export, in special materie prima si doar cantitati foarte mici de produse procesate, mai informeaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE