In ce conditii vor putea strainii sa cumpere terenuri agricole in Romania

Facebook
Twitter

Parlamentarii romani vor sa limiteze capcitatea strainilor de a mai cumpara terenuri agricole in Romania. Un proiect de lege in acest sens prevede ca strainii pot cumpara cumpara suprafete agricole doar daca le pastreaza destinatia cel putin sase luni de la cumparare si angajeaza muncitori romani in proportie de 90%.

Luna trecuta, 24 de deputati au trimis la Senat o propunere legislativa prin intermediul careia sa fie stabilite niste conditii stricte in cazul strainilor care vor sa cumpere teren agricol in Romania.

„In timp ce am deschis piata terenurilor agricole pentru straini, am pierdut din vedere protejarea fermierului roman, a agriculturii autohtone si a intereselor statului roman”, se arata in motivarea deputatilor pentru proiectul de modificare a legii nr.17 din 7 martie 2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan.

Potrivit proiectului de lege, strainii care ar dori sa cumpere suprafete agricole in Romania ar trebui sa respecte urmatoarele conditii:

  • Sa foloseasca terenul pentru practicarea culturilor agricole in maximum 6 luni de la incheierea tranzactiei si sa pastreaza destinatia terenului;
  • Sa nu detina datorii la fisc in nicio tara inclusiv in Romania;
  • Sa fie asociat in participatiune cu societati, persoane fizice ori persoane juridice avand capital autohton romanesc, ponderea capitalului romanesc in aceasta asociere fiind de minimum 30%;
  • Sa prezinte angajati romani in proportie de minimum 60% la nivel de management si de 90% la nivel de forta de munca
  • Sa prezinte drept principal obiect de activitate al persoanei ori societatii in cauza domeniul agricol;
  • Sa nu deruleze activitati economico-financiare prin sistemul de companii de tip off-shore
  • Se obliga sa mentina terenul in bune conditii de agro-mediu in vederea preintampinarii degradarii pamantului;
  • Sa prezinte garantii concrete in vederea protectiei mediului, protectiei muncii si a aplicarii legislative romanesti in rol de preintampinare a dezastrelor naturale si a accidentelor de orice fel.

Initiativa legislativa vine in contextul in care fermierii romani s-au plans ca peste 2,5 milioane de hectare de teren sunt in posesia strainilor.

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE