Daniel Constantin: Agricultura României începe să devină competitivă după 20 de ani

Facebook
Twitter

După 20 de ani, 2014 este anul în care agricultura României va deveni competitivă, dar pentru a stabiliza producția trebuie investit masiv în sistemele de irigații, a declarat vineri, la Ploiești, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Constantin, în fața a peste 500 de reprezentanți ai fermierilor și autorităților locale.

„Din anul 1994, România nu a avut niciodată o balanță pozitivă, agricultura României începe să devină competitivă, începem să exportăm la nivel de țări terțe, în Asia, în țările arabe, pe piața europeană încă mai avem foarte mult de lucrat, dar acest lucru nu se va putea face decât prin susținerea sistemului de irigații”, a declarat Daniel Constantin.

Daniel Constantin a adăugat că „dacă vrem să fim competitivi în continuare pe lângă celelalte măsuri stabilite prin Programul Național de Dezvoltatre Rurală trebuie să stabilizăm producția la un anumit nivel și să investim foarte mult în sectorul de irigații, sectorul de irigații fiind prioritatea principală a actualei guvernări”.

Daniel Constantin a spus că „jumătate din infrastructura secundară preluată de organizațiile de udători a fost devalizată, dar se va reface cu fonduri europene”.

‘Sumele destinate sistemului de irigații din infrastructura secundară se ridică la 370 de milioane de euro, infrastructura principală nu beneficiază de fonduri europene, dar avem discuții avansate pentru un program de parteneriat public-privat’, a menționat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a arătat că „‘în următorii 2-3 ani, putem să vorbim de reabilitare masivă a sectorului de irigații, ceea cea va asigura agriculturii românești o competitivitate sporită”.

Aproape 1.000 de fermieri și autorități locale, primari, consilieri locali au participat vineri la Ploiești și Vălenii de Munte la întâlniri cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în cadrul procesului de pregătire a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE