Daniel Constantin și omologul său din China, Han Changfu, au făcut, joi, o vizită de lucru în Portul Constanța, ei fiind însoțiți de oameni de afaceri chinezi. Delegația chineză au mai vizitat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (ICDCOC) Palas din județul Constanța.
Portul Constanța. Ministrul Daniel Constantin a declarat că vizita oficialilor chinezi întărește colaborarea economică româno-chineză
„Domnul ministru Han Changfu a dorit foarte mult să cunoască România, nu numai Bucureștiul, și să vadă agricultura României pe teren, să spunem așa, nu numai din birouri și din discuțiile pe care le-am avut. Am decis să vizităm Portul Constanța pentru că eu cred că este un semnal foarte important pe care trebuie să-l dăm în această regiune.
România nu numai că și-a crescut producția agricolă și face eforturi să o crească în continuare, dar a devenit principalul trader de cereale din această regiune. Statisticile arată că, prin comerțul care s-a derulat în ultima perioadă, a devenit numărul unu în Europa din punct de vedere al acestui comerț cu cereale. (…) Important este să facem față cu producția și din România și din alte țări din regiune pentru că pe aici se tranzitează nu numai cerealele pe care le producem în România, ci în regiune. Bulgaria, Serbia, Ungaria sunt țări care comercializează prin acest port”, a afirmat Daniel Constantin.
Colaborarea româno-chineză: fermierii români pot beneficia de noi piețe de desfacere
„Faptul că ieri, la București, cu ocazia Forumului 16 + 1 organizat pentru prima dată în afara Chinei, ministrul a venit însoțit de o delegație importantă de oameni de afaceri, care au interacționat până aseară târziu cu oameni de afaceri din România, cred că e un alt semnal important și cred că deja s-a mai făcut un pas important în colaborarea noastră în interesul fermierilor care, nefiind satisfăcuți de preț, caută noi piețe de desfacere. Și datoria noastră este să găsim noi piețe de desfacere pentru ei”, a spus ministrul Daniel Constantin.
După deplasarea în Portul Constanța unde au vizitat administrația portuară, silozuri de cereale și diverși operatori portuari, oaspeții chinezi au vizitat Muzeul Marinei Române, urmând să se deplaseze la Crama Murfatlar.