PNDR 2014-2020: Câți bani dă MADR pentru CARITAS-ul fermierilor

Facebook
Twitter

O singură asociație a producătorilor agricoli a rămas în cursa pentru crearea unui fond mutual după retragerea Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli (LAPAR).

Este vorba de Pro Agro, care a depus documentația în vederea înființării fondului. Practic, la o săptămână de la adoptarea actului normativ privind înființarea și acreditarea fondurilor mutuale agricole, Federația Națională Pro Agro a depus pe 23 decembrie 2013, la Ministerul Agriculturii, dosarul de acreditare al Fondului Mutual Pro Agro. Potrivit președintelui Pro Agro, cotizația pe care vor trebui să o plătească fermierii va fi de 3 euro pe hectar pe an.

Bugetul alocat finanțării fondurilor mutuale alocat prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se ridică la 380 de milioane de euro, potrivit noilor alocări discutate ieri de comisarul european Dacian Cioloș cu ministrul Daniel Constantin.

Încă de anul trecut, stiriagricole.ro vă anunța în exclusivitate că LAPAR a renunțat la ideea înființării unui fond mutual propriu, ca urmare a modificărilor aduse legii care reglementează înființarea și funcționarea acestuia.

„Noi doream să facem fond mutual ca să asigurăm riscurile care nu sunt acoperite de companiile de asigurări, ca seceta și înghețul. Legea a tot fost modificată, în loc să fie gândită să vină în sprijinul nostru, al fermierilor, care suntem contributori. Fondul trebuia să fie CARITAS-ul nostru. Acum, fondul va fi o structură care va fi subvenționată timp de trei ani de UE și MADR, pentru salarii, mașini, birouri pompoase. Deci, cineva va lua bani și se vorbește de un miliard de euro pentru acest interval”, ne-a precizat la acea vreme Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE