Curiozitati despre fazani: de unde sunt originari si ce trebuie sa stii despre cresterea si ingrijirea lor

Facebook
Twitter

Fazanii sunt pasari care pot rezista cateva zile fara hrana in lunile de iarna, cand nu se pot deplasa. Desi sunt animale salbatice, pot fi crescute si in gospodarii, dar in anumite conditii speciale. Chiar daca sunt asemanatori cu puii de gaina, puii de fazan au nevoie de hrana diferita, precum si de un spatiu de locuire mai mare.

Curiozitati despre fazani

Fazanul este originar din China, dar este o pasare calatoare. Fazanul negru ar fi ajuns in Europa in jurul anului 1000 i.e.n., iar fazanul de vanatoare in jurul anului 1500. Primii colonisti europeni au incercat sa introduca fazanii in Statele Unite in jurul anilor 1700-1800, insa abia in 1881 a fost adus fazanul de vanatoare in statul Oregon. 

Un fazan poate zbura cu o viteza intre 50 si 70 de kilometri la ora. Situatia se schimba cand este urmarit. In astfel de conditii, un fazan poate atinge o viteza de peste 100 de kilometri la ora. Cu toate acestea, pasarile prefera sa alerge.

Se spune ca fazanii sunt sensibili la vibratiile dinaintea unui cutremur. Exista numeroase inregistrari cu masculi care canta puternic inainte de un cutremur. Fazanii sunt foarte galagiosi cand simt pericolul.

Se intampla rar ca un fazan sa moara de batranete. Durata medie de viata a acestei pasari este de un an. Fazanii sunt specii de prada si se confrunta cu numeroase pericole, chiar din ziua in care sunt depusi in cuib sub forma de oua.

Coada unui fazan comun poate masura jumatate din lungimea totala a acestuia. Totodata, fazanii au muschii picioarelor foarte puternici.

Fazanii nu au glande sudoripare, asadar nu scapa de caldura prin transpiratie. Precum cainii, fazanii gafaie pentru a elimina caldura corporala in exces.

Penajul masculilor difera de cel al femelelor. Masculul are pene pestrite, alb cu negru sau galben cu cenusiu, iar capul este albastrui cu reflexe verzui. In schimb, femela are penajul in nuante de galben cu cenusiu. 

Fazanul este poligam si poate avea pana la sase femele.

Exista 9 rase si 35 de specii de fazan. In Romania, traiesc fazanul comun si fazanul negru. 

Cresterea puilor de fazani 

In mod natural, fazanii traiesc in zonele de campie, la marginea padurilor si a campurilor. Pentru cresterea fazanilor in captivitate este nevoie de conditii speciale. Iubitorii de pasari pot creste pui de fazan in custi speciale, care sa aiba cel putin doi metri lungime, sau in voliere de minimum 10 mp, care sa prezinte conditiile habitatului natural, respectiv trunchiuri de copaci si ramuri pe care pasarile sa se poata urca. Daca volierele sunt prea mici, fazanii se vor incaiera.

Hrana pentru puii de fazan este diferita de cea a puilor de gaina. In salbaticie, pasarile consuma atat hrana animala, cat si vegetala. Fazanii se hranesc cu seminte ale plantelor de camp, cu fructe marunte, dar si cu larve, gandaci si soareci de camp. Puii de fazan au nevoie de o cantitate mai mare de proteine spre deosebire de puii de gaina.

Reproducerea fazanilor se poate realiza natural sau artificial. Pentru incubatia naturala, clostile sunt puse in cuibare pentru clocit. O closca poate acoperi intre 18 si 22 de oua, iar durata medie de ecloziune este de aproximativ 24 de zile. Procentul de ecloziune este intre 60 si 75%. In ceea ce priveste incubatia artificiala, ecloziunea se realizeaza in procent de 70-75%.

Nu in ultimul rand, cei care doresc sa creasca fazani trebuie sa stie ca acestea sunt pasari galagioase. Glasul masculului se poate auzi seara, inainte sa adoarma, si dimineata, cand se trezeste, precum si de fiecare data cand se simte amenintat.

 

Sursa foto: Coatesy/ Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE