Cum sa concepem un plan de afaceri pentru a incasa 15.000 euro, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, fermierii care au in proprietate o ferma incadrata in categoria de ferma mica (cu o dimensiune economica intre 4.000 si 11.999 S.O.) pot incasa un sprijin in valoare de 15.000 euro, acordat in doua transe.

Aceasta masura urmareste sa creasca gradul de competitivitate al fermelor mici, sprijinirea investitiilor prin dotarea cu utilaje si echipamente performante sau investitiile pentru modernizarile mici si medii.

Si pentru aceasta masura este necesara completarea unui plan de afaceri, prin care beneficiarul descrie activitatile pe care urmeaza sa le intreprinda in urma primirii sprijinului, confirma ca este eligibil pentru accesarea masuri si isi prezinta obiectivele generale. Iata care sunt cele mai importante sectiuni ale unui plan de afaceri, pentru Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

Completarea datelor personale

In aceasta sectiune, beneficiarul isi va completa datele de identificare, functia, sediul social, domiciliul, locul de munca, adresa sediului unde isi desfasoara activitatea, pregatirea profesionala si obiectul de activitate.

Prezentarea activitatii

Aici, solicitantul va prezenta si detalia toate activitatile agricole intreprinse in exploatatia pentru care se solicita sprijinul, cu cel putin 24 de luni inainte de depunerea cererii de finantare.

Tot in aceasta rubrica se va specifica si modul de constituire al exploatatiei, numarul de salariati, data inregistrarii la Registrul Comertului si data inscrierii entitatii la institutiile autorizate (APIA, ANSVSA, Registrul Agricol).Activele aflate in proprietatea beneficiarului

In aceasta rubrica, solicitantul va prezenta intr-un mod explicit, toate bazele de productie pe care le detine, in functie de categoria si scopul de productie al acestora. Astfel, beneficiarul va trebui sa mentioneze suprafata agricola totala, specificand suprafetele primite in folosinta prin arenda sau concesiune, cele aflate in proprietatea sa, terenul arabil, pajisti/pasuni, sere/solarii, pomi sau vii.

Pentru zootehnie, beneficiarul va mentiona numarul de animale aflate in proprietatea sa, pe fiecare specie in parte.

Obiectivele si detalierea actiunilor propuse

In aceasta sectiune, beneficiarul va descrie in detaliu ce masuri va lua pentru a creste veniturile exploatatiei si cum planifica sa imbunatateasca exploatatia fata de data depunerii cererii de finantare.

Beneficiarul poate achizitiona echipamente si utilaje agricole, insa doar daca acestea sunt noi. De asemenea, beneficiarul nu poate reduce dimensiunea economica a exploatatiei cu mai mult de 15%, pe intreaga durata de executie a proiectului, insa nu poate scadea sub pragul minim de 4.000 S.O.

Prezentarea metodelor prin care vor fi valorificate produsele obtinute

In aceasta rubrica, beneficiarul va da detalii depre piata de aprovizionare/desfacere in care va activa, va prezenta concurenta si ce strategie de piata va fi aplicata.

Beneficiarul va trebui sa prezinte numele furnizorilor de materii prime, ce produse/servicii ofera acestia, cantitatea si valoarea in euro dar si ce procent din achizitii reprezinta acea tranzactie. De asemenea, vor trebui mentionati si clientii, cu nume si adresa, valoarea tranzactiilor pentru fiecare client in parte si ce procent din vanzarile totale il reprezinta acea tranzactie.

Oportunitatile de piata

Dupa ce beneficiarul a oferit informatii despre potentialii sai clienti si furnizori, in aceasta rubrica va trebui sa detalieze elementele care au stat la baza previzionarii. Pentru sectorul vegetal, planul de productie trebuie sa cuprinda suprafata de teren insamantata, productia totala inregistrata exprimata in tone, productia destinata comercializarii si valoarea estimativa a productiei comercializate, exprimata in euro.

Pentru zootehnie, se va mentiona productia totala pentru fiecare specie de animal, productia destinata comercializarii exprimata in kg si valoarea estimativa a productiei destinate comercializarii.

Calculul valorii de productie standard al exploatatiei

Pe baza informatiilor completate la sectiunea anterioara, solicitantul va putea sa calculeze totalul produselor comercializate si sa-si stabileasca valoarea de productie standard. Mentionam ca pentru a fi eligibil acestei submasuri, beneficiarul trebuie sa detina o exploatatie cu o valoare intre 4.000 si 11.999 S.O.

Graficul de timp

In acest grafic, beneficiarul va detalia modul in care isi va desfasura productia si termenul de implementare, pe luni. Astfel, beneficiarul va prezenta atat obiectivele obligatorii cat si obiectivele suplimentare, mentionand perioada in care planuieste sa le atinga.

Prezentarea riscurilor

Scurta prezentare a principalelor riscuri care se pot identifica pe parcursul implementarii proiectului, cauzele si efectele acestora asupra productiei totale obtinute si dupa caz, modalitatile de combatere a acestora. Se vor mentiona urmatoarele tipuri de riscuri :

– Riscul neindeplinirii criteriilor legate de inceperea implementarii planului de afaceri;

– Riscul gestionarii afacerii agricole dintr-o localitate aflata la distanta fata de exploatatie, ceea ce afecteaza capacitatea fermierului de a o gestiona adecvat;

– Riscul de a nu indeplini obiectivele suplimentare propuse de solicitant prin actiunile stabilite in prezentul plan de afaceri.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE