Crescatorii de oi acuza ca subventiile sunt acordate preferential. MADR se apara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urma intalnirii dintre reprezentantii Ministerului Agriculturii si crescatorii de ovine, fermierii au aparut in presa unde au acuzat nereguli grave in ceea ce priveste acordarea de fonduri europene. Acestia au mentionat infractiuni precum darea si luarea de mita sau abuz in serviciu, atat in cazul MADR cat si in cazul APIA sau ANZ.

Mai mult decat atat, oierii au depus si o plangere penala la DNA impotriva acestor institutii. In urma acestor acuzatii extrem de grave, MADR a tinut sa raspunda printr-o declaratie de presa in care isi sustine nevinovatia si doreste sa confirme ca este o institutie transparenta, care trateaza toti agricultorii in mod egal. Iata comunicatul:

,,Referitor la materialele de presa recent publicate de mass-media privind revendicarile unor crescatori de ovine, pentru buna informare a opiniei publice Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Biroul de Presa, se vede indreptatit a face urmatoarele precizari:

Cei patru crescatori de ovine, respectiv Danuletiu Gheorghe, Coc Marius, Petrescu Daniel, Sterp Ioan, au fost de mai multe ori la MADR prezentand conducerii Ministerului o serie de probleme cu care se confrunta sectorul din care provin.

De fiecare data, prezenta lor la MADR a fost dupa alte intalniri ai reprezentantilor crescatorilor de ovine cu conducerea Ministerului. Cu toate ca MADR a sustinut un dialog constant si permanent cu toti crescatorii de ovine din Romania, sugerandu-le sa participe impreuna la dialogul institutional, din nefericire, acest lucru nu a fost posibil.

MADR, interesat fiind de realizarea unui dialog permanent si constructiv cu toti fermierii, si in mod particular cu crescatorii de ovine, a dat curs tuturor solicitarilor, indiferent de numarul participantilor si modul de organizare.

In data de 15 ianuarie 2018, la MADR, a fost organizata o intalnire cu reprezentatii Federatiei de crescatori de ovine, care reprezinta 72% din totalul crescatorilor de ovine din Romania si lanturile de supermarket-uri in vederea gasirii solutiilor concrete privind valorificarea interna in lanturile de magazine a carnii de oaie, branzeturi, intalnirea desfasurandu-se timp de doua ore, intr-un interes comun, cu un dialog constructiv, MADR informand opinia publica despre aceasta intalnire.

In cadrul intalnirii au fost puse in discutie mijloacele de realizare a unui parteneriat intre crescatorii de ovine si supermarketuri pentru comercializarea, valorificarea, stabilind concret ce trebuie sa faca crescatorul si unde sa sacrifice ovinele. In acest fel, s-a reusit sa se puna in contact crescatorul de ovine cu lanturile de comercializare, urmand ca pana pe 1 martie 2018 sa se incheie si contracte intre producatori si lanturile de comercializare, intelegandu-se prin aceasta ca toate detaliile privind calitatea produselor, cu locul si conditiile de sacrificare si de pregatire a marfurilor, sa fie stabilite de comun acord.

Federatiile au prezentat solutii in interesul tuturor crescatorilor de ovine. Cele stabilite cu aceasta ocazie urmeaza a fi puse in practica pana la data de 1 martie 2018.

In aceeasi data, 15.01.2018, la solicitarea dlui. Radut Florin, presedinte al Asociatiei ”Tigaie cu cap negru” din Teleorman si a domnului Coman Catalin de la Asociatia Crescatorilor de ovine din Teleorman, in prezenta ministrului Petre Daea si a aparatului tehnic din MADR a fost discutata posibilitatea sacrificarii in puncte autorizate sanitar-veterinar si a desfacerii in perioada pascala 2018 pe raza municipiului Bucuresti.

In data de 16 ianuarie 2018, ministrul Petre Daea a fost contactat telefonic de crescatorul de ovine Daniel Petrescu, pentru a avea o intalnire in vederea discutarii unor probleme ale sectorului.

Aceasta intalnire a fost programata pentru ziua urmatoare, respectiv pentru 17 ianuarie 2018, si a avut loc in prezenta ministrului Agriculturii precum si a Directorului General Adjunct a Directiei Generale Control, Antifrauda si Inspectii, Marian Avram, a domnului Ion Rosu, Director General Adjunct al Directiei Generale Politici Agricole, a Directorului General al Agentiei Nationale a Zootehniei, Iacob Lelior si specialisti din cadrul MADR, punand in discutie urmatoarele:

Conflictul domnului Dan Petrescu privind modul in care s-a atribuit contractul de concesiune al suprafetelor de pajisti existente in UAT Curtea de Arges, manifestandu-si nemultumirea ca el a pierdut procedura de achizitie publica si nu are pajisti in concesiune.        (a detinut in concesiune aproximativ 600 ha pana in 2015)

1) Ce suma este repartizata la ANT pentru ovine si cand incep platile efective.

2) Lipsa abatoarelor pentru sacrificarea ovinelor

3) Prezentarea unui tabel cu nume si prenume privind inscrierea unor cetateni in Registrul Unic pe programul de minimis pentru lana

4) Program Scrapie

5) Legea nr 86/2014 pentru aprobarea OUG nr.34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991

Ca raspuns la problemele ridicate de crescatorii de ovine s-au facut urmatoarele precizari punctuale:

1) S-a dispus de catre ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale deplasarea la fata locului a domnului director general adjunct din cadrul Directiei Generale Control, Antifrauda si Inspectii, Marian Avram, pentru a constata cele reclamate la punctul 1. Li s-a comunicat suma rezervata pentru ANT 24,01 lei/cap de ovine si faptul ca acestea vor incepe de maine, 18 ianuarie 2018.

2) a) S-a dispus in continuarea discutiilor din 15 ianuarie 2018, care au fost intr-o abordare mai larga, inventarierea tuturor punctelor de sacrificare si autorizarea acestora in conditiile legii, pe care sa le punem la dispozitia crescatorilor de ovine pentru a fi cunoscute ca locuri unde isi pot sacrifica animalele.

b) Stabilirea zonala a punctelor de sacrificare ce trebuie construite in parteneriat public privat in 2018 prin fondurile FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii), intrebandu-l concret pe Gheorghe Danuleţiu, daca este dispus sa construiasca, prin formele de sprijin alocate.

3) Ministrul Agriculturii le-a solicitat sa lase informatiile cu privire la inscrierea in programul de minimis lana a acelora care nu au ovine, dar facem precizarea clara ca niciunul dintre cei inscrisi nu a beneficiat si nu pot sa beneficieze daca nu au si nu depun documente justificative conform HG nr.500/2017. Inscrierea pur si simplu in registru nu inseamna si acordarea de sprijin.

4) Cu privire la programul de scrapie, problema ridicata de domnul Coc Marius din Mures, considerand-o demult o problema foarte importanta si care trebuie rezolvata de catre autoritatile statului si crescatorii de animale, directorul ANZ, Iacob Lelior, a prezentat stadiul realizarii programului de genotipare pe care l-a inceput din anul 2017 si in care pana la aceasta data sunt 137 probe recoltate, pe anul 2018, precizandu-li-se ca actiunea continua impreuna cu ANSVSA urmand prioritizarea actiunilor intrucat acest program trebuie sustinut cu bani de la bugetul de stat pentru despagubirea cazurilor concrete depistate cu sensibilitate la scrapie – tema discutata in principal cu Marius Coc, care se afla in situatia eradicarii unui focar de boala in judetul Mures.

5) Cu privire la legea nr 86/2014 pentru aprobarea OUG nr.34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 care prevede conditiile de acordare a suprafetelor de pasune pentru crescatorii de animale s-a convenit a se analiza in detaliu posibilitatea amendarii legii pentru a crea conditii clare, pentru a se da claritate si rigoare, astfel interpretarile sa nu mai aiba loc, acestea urmand a fi discutate in comisiile de specialitate din Parlament, la reluarea sesiunii parlamentare.

Acestea au foste temele si discutiile purtate la MADR pentru informare corecta a opiniei publice.

Ministerul Agriculturii mai precizeaza:

Niciodata nu s-a refuzat dialogul cu orice persoana care si-a dorit.

Cei trei crescatori de ovine, respectiv Danuletiu Gheorghe, Petrescu Daniel, Sterp Ioan au fost tot timpul primiti si ascultati de conducerea MADR, ocazie cu care s-au intocmit note cu realizarea unui grafic de urmarire a ducerii la indeplinire a celor stabilite in comun.

Asa se face ca Ministerul Agriculturii a pus in miscare structurile abilitate (control, directia zootehnica, toate celelalte cu raspundere in domeniu, etc.) angrenand si alte institutii in rezolvarea problemelor sesizate. Actele de control care au fost incheiate si unde s-au dovedit nereguli au fost transmise organelor de drept (a se vedea adresa MADR 244850/1/10.08.2017 adresata IPJ Arges si care face obiectul DP R 617933/24.08.2017)

La fiecare intalnire pe care oficialii MADR au avut-o cu cei in discutie, primul element prins in agenda a fost acela de a spune ce s-a facut concret fata de cele stabilite in intalnirea anterioara.

Noi, MADR, asa intelegem si practicam dialogul, in respect pentru toti cei cu care interactionam, indiferent din ce sector, pe cine reprezinta sau cine sunt si aceasta pentru ca asa consideram noi ca suntem in slujba agricultorilor.

Nu intelegem de ce in urma discutiilor pe care le-am purtat de fiecare data la MADR cu Danuletiu Gheorghe, Petrescu Daniel, Sterp Ioan, acestea se incheie cu o prezentare trunchiata in mass-media. Este dreptul lor sa se exprime liber, dar si al MADR sa detalieze in respect pentru corecta informare a opiniei publice subiectele abordate in cadrul sedintelor’’

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE