Cum să ai un gazon impecabil în curtea ta – cum alegi semințele și cum îl îngrijești corect

Facebook
Twitter

O curte bine îngrijită înseamnă și un gazon impecabil, iar asta nu se poate obține decât cu semințele adecvate și o întreținere atentă. 

În continuare, afli care sunt avantajele utilizării semințelor de gazon, în loc de rulouri, după ce criterii ar trebui să te ghidezi atunci când optezi pentru anumite specii de gazon și ce recomandări îți sunt utile pentru o îngrijire corectă a acestuia. 

Avantajele utilizării semințelor pentru gazon

Atunci când vrei să îți amenajezi curtea, posibilitatea instalării gazonului tip rulou poate părea tentantă, însă utilizarea semințelor aduce niște avantaje incontestabile:

  • costul de amenajare este mult mai mic – prețul semințelor este mult mai redus decât cel al gazonului gata pregătit;
  • efort minim – efortul necesar pentru însămânțarea terenului este redus, atâta vreme cât respecți recomandările specialiștilor;
  • rezistența la condiții climaterice diverse – atunci când tu decizi ce tip de semințe vei folosi, ai șanse semnificativ mai mari să găsești soluția cea mai potrivită pentru solul, clima, expunerea la soare sau regimul de precipitații din zona în care locuiești;
  • aspectul gazonului însămânțat – este net superior gazonului tip rulou; acesta este mai uniform, are o culoare mai intensă și rezistă mai bine la solicitările generate de trafic. 

Așadar, alege cele mai bune seminte de gazon și dă curții tale un aspect îngrijit, ordonat și estetic. 

Cum alegi semințele potrivite

Ca să alegi semințele de gazon potrivite, trebuie să îți fie clar în minte cum dorești să arate, la final, gazonul. Preferi o variantă verde deschis sau consideri că un verde închis este mai potrivit pentru tine? Ce preferi, o textură moale și delicată, pe care să iubești să mergi desculț, sau rezistența crescută la trafic intens și mai puține bătăi de cap, când vine vorba despre întreținere? 

Specia de semințe influențează atât aspectul gazonului, cât și pretențiile de îngrijire:

  • Lolium perenne este o specie care generează un fir subțire și fin, cu un aspect general foarte uniform;
  • Festuca arundinacea generează un gazon dens, cu durată mare de viață și pretenții reduse legate de îngrijire. 

Este bine de știut că nu se recomandă amestecul speciilor de semințe, specia dominantă ajungând să inhibe dezvoltarea celeilalte. 

Cum alegi tipul de gazon potrivit pentru tine

În această alegere, trebuie să ții cont de modul în care vei utiliza zona obținută. Iată ce opțiuni ai:

  • gazonul ornamental – este fin, se poate însămânța în perioada martie – aprilie, însă și lunile septembrie – octombrie pot fi potrivite, dar menținând o umiditate favorabilă; 
  • gazonul pentru sport – este foarte potrivit familiilor cu copii, fiind foarte rezistent la trafic intens; desigur, această calitate atractivă vine la pachet și cu un minus important: nevoia de udare zilnică;
  • gazonul pentru condiții speciale – este un gazon care se dezvoltă bine în zonele umbroase sau, din contră, în spațiile în permanență însorite; în acest caz, ideal este să optezi pentru un gazon cu rădăcini profunde, ce rezistă ceva mai bine la secetă.

Cum îngrijești corect gazonul – 6 recomandări utile

Odată ce ai ales cele mai potrivite semințe de gazon și ai respectat toți pașii necesari însămânțării, probabil că ai obținut peluza pe care ți-o doreai. Dar ea are nevoie de îngrijire ca să își păstreze aspectul. Iată 6 recomandări utile ale specialiștilor: 

  1. În mod ideal, gazonul trebuie tuns cu mașina, deoarece trimmerul nu reușește să îi dea aspectul uniform pe care ți-l dorești.
  2. Dacă printre firele de gazon găsești fire de trifoi, se recomandă să le smulgi, deoarece sunt o specie invazivă, care ajunge să sufoce firele de iarbă. 
  3. E bine să eviți să calci pe gazonul proaspăt crescut, deoarece iarba are nevoie de timp ca să formeze rădăcini rezistente și să se fixeze în sol. De obicei, se recomandă să eviți călcarea gazonului înainte de primul tuns.
  4. Udă gazonul regulat, de îndată ce capătă o nuanță gri albăstruie; dacă apucă să se usuce, iarba nu își mai revine, iar peluza va căpăta un aspect pătat. 
  5. O dată la două luni, gazonul necesită fertilizare cu produse speciale pentru gazon, bogate în azot, fosfor și potasiu. 
  6. Gazonul se tunde numai atunci când iarba este uscată; amână tunderea dacă abia a plouat sau dimineața, dacă s-a așezat rouă.

Un gazon impecabil, care dă un aspect deosebit curții tale, depinde de alegerea semințelor și de felul în care îl îngrijești. Pare o misiune dificilă, dar, ținând cont de recomandările de mai sus, poți obține o peluză așa cum ți-ai dorit, cu efort minim. 

 

Sursa imagini: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE