Diferentele dintre fungicidele sistemice si cele de contact? Cum il alegi pe cel potrivit

Facebook
Twitter

Pentru un cultivator de cereale, asigurarea unor conditii optime pentru dezvoltarea plantelor reprezinta un obiectiv important, direct corelat cu productivitatea obtinuta.

De aceea, pe langa fertilizare si asigurarea necesarului de apa, un rol important in bunastarea plantelor il are protejarea acestora de daunatori. Dintre acestia, bolile sunt printre cele mai pagubitoare, iar o eventuala contaminare poate compromite atat recolta actuala, cat si pe cea din anul viitor, daca nu sunt luate masurile potrivite.

Tratarea plantelor, contaminate cu diferite boli, se realizeaza cu ajutorul unor fungicide, insa pentru a alege corect produsele fitosanitare potrivite, este necesar, in prima faza, sa cunosti diferenta dintre fungicidele de contact si cele sistemice.

In mod evident, protejarea plantelor de daunatori reprezinta un proces complex, asa ca, pe langa fungicide, este necesara si alegerea unor erbicide porumb, grau rapita, sau a produsului potrivit cerealei pe care iti doresti sa o cultivi.

In cele ce urmeaza iti vom prezenta diferentele dintre fungicidele sistemice si cele de contact si iti vom furniza sfaturi pentru aplicarea corecta a ambelor produse, pentru o eficacitate maxima:

Ce sunt fungicidele de contact

Fungicidele de contact sunt produse fitosanitare care previn  atacul bolilor, insa doar atunci cand solutia este aplicata direct peste partile aeriene ale plantei. De regula, un astfel de tratament este eficient pentru aproximativ doua saptamani de la data aplicarii, insa in cazul in care se inregistreaza ploi, perioada de protectie se diminueaza semnificativ, asa ca este necesara o a doua aplicare.

In mod normal, documentarea, cu privire la eficacitatea unei astfel de solutie fitosanitara, trebuie sa fie raportata la particularitatile produsului pe care urmeaza sa-l achizitionezi, asa ca este indicat sa consulti toate optiunile disponibile, pentru a gasi un fungicid grau sau porumb potrivit.

Un avantaj al fungicidelor de contact este dat de faptul ca nu patrund in tesutul plantei. De asemenea, in cazul in care nu se inregistreaza ploi, aceste fungicide pot proteja in mod optim planta de orice eventual atac al bolilor.

Totusi, este important de mentionat faptul ca aceste fungicide pot fi folosite doar pentru a preveni aparitia bolilor. In cazul in care plantele au fost deja contaminate, fungicidele de contact nu vor avea vreo utilitate.

De asemenea, si conditiile meteo reprezinta un alt factor important, care determina eficacitatea produsului. In cazul in care se inregistreaza ploi, tratamentul trebuie refacut.

Ce sunt fungicidele sistemice  

Fungicidele sistemice sunt produse intens folosite in agricultura de precizie, datorita multiplelor beneficii pe care le ofera. Acestea sunt considerate superioare fungicidelor de contact, in special datorita faptului ca gradul de protectie pe care il ofera nu este limitat la suprafata plantei. De asemenea, un alt avantaj este dat de modul lor de actiune, care presupune patrunderea in tesutul plantei, pentru a asigura o protectie de lunga durata.

Cu toate ca si in cazul acestor fungicide, eficienta lor este dependenta de lipsa precipitatiilor, in perioada imediat urmatoare aplicarii lor, odata ce acestea patrund in tesutul plantelor, vor garanta protectia intregii culturi, indiferent de conditiile meteo ulterioare. Mai mult, fungicidele sistemice sunt eficiente si pentru eliminarea bolilor care au atacat deja planta.

Avand in vedere ca o eventuala contaminare, la o cultura de cereale, se poate transmite si de la un an la altul, fungicidele sistemice reprezinta o buna solutie pentru combaterea agentilor patogeni ce raman in sol sau in resturile vegetale ramase, chiar si in timpul de repaus vegetativ.

In ceea ce priveste dezavantajele fungicidelor sistemice, principalul este dat de modul in care un astfel de produs este folosit. In cazul in care, din diferite motive, se decide aplicarea unui fungicid sistemic de mai mult de trei ori, intr-un sezon, poate aparea fenomenul de rezistenta la fungicide a bolilor, care va face inutil orice tratament ulterior si va mari vulnerabilitatea plantelor la eventuale contaminari cu agenti patogeni.

Cu toate ca ambele tipuri de fungicide prezinta propriile avantaje si dezavantaje, este necesar sa te informezi, in prealabil, in legatura cu tipul de cultura pe care iti doresti sa o infiintezi si rezultatele pe care vrei sa le obtii, astfel incat sa faci alegerea potrivita. De asemenea, este posibil sa iei in calcul alternarea celor doua tipuri de fungicide, astfel incat sa poti spori protectia plantelor la orice contaminare si atac al agentilor patogeni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE