Chiar daca multi cultivatori apeleaza mai degraba la soiuri hibrid de legume pentru a avea o productie mare, nu de fiecare data gustul si calitatea recoltei sunt pe placul consumatorilor. Soiurile romanesti, mai ales de tomate, raman in preferinta clientilor, datorita calitatilor organoleptice deosebite. Cu toate acestea, legumele crescute natural nu pot rezista mai mult de o saptamana.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a postat pe pagina sa de Facebook cateva fotografii cu soiul vechi de tomate „Inima de bou”, realizat de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.

„Adevarate – “Inima de bou” – acestea sunt rosiile cu gust insa care nu rezista mai mult de o saptamana! Calitate!”, a scris Daniel Botanoiu pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Daniel Botanoiu/Facebook

De asemenea, numerosi cultivatori din tara au demonstrat diferenta de rezistenta dintre o rosie cultivata in gradina, fara chimicale, si una cumparata dintr-un hipermarket.

„Povestea acestei poze care a fost realizata anul trecut: Rosia galbena a fost culeasa din gradina mea si a rezistat pe pervazul geamului aproape o saptamana, iar rosia de culoare rosie a fost cumparata din hipermarket si a rezista Doamnelor si Domnilor, cat credeti, 2 luni si jumatate pe pervazul geamului in interior in bucatarie”, a scris un cultivator.

Sursa foto: Samson Pompiliu Jr/Facebook

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau a introdus recent in testare 10 noi hibrizi de tomate. Noile creatii au o rezistenta marita la boli si daunatori, pot fi pastrate un timp mai indelungat dupa recoltare si au capacitatea sa ofere fructe mari si gustoase. De asemenea, noii hibrizi ar urma sa aiba o productie medie de aproape 6 kg pe planta.

 

Share on Facebook