Cultura de coacaz negru este de un real interes pentru fermierii cu suprafete reduse de teren, in conditiile in care o asemenea plantatie ii poate aduce unui agricultor un profit anual de cel putin 6.000 de euro pe hectar. Mai mult decat atat, coacazul negru poate reprezenta o idee inteligenta de afaceri si din perspectiva plasticitatii, acesta putand fiind plantat pe o varietate larga de soluri.
Printre cei care au avut curajul sa demareze o afacere se numara si Ileana Popa, din judetul Timis, care a infiintat acum doi ani propria sa cultura de coacaz negru si rosu, pe o suprafata de 2 hectare, langa Lugoj. Pentru a fi siguri ca investitia lor va fi una profitabila, familia Popa a calatorit in Polonia pentru a vedea cum sunt cultivate acolo micile fructe negre, in cadrul unei plantatii super-intensive de peste 30 de hectare.
„Ne-am dorit sa vedem cum arata o plantatie de coacaz negru unde se recolteaza mecanizat. De exemplu, ei au plantele la o distanta de 4 m intre randuri si de 50-60 cm intre plante, asta pentru a putea folosi masina de cules. Asta am vrut si noi sa facem si chair ne dorim sa cumparam un asemenea utilaj, care ajunge pe la 15.000 de euro, plus TVA. E foarte greu sa culegi cu oamenii, mai ales ca recoltarea trebuie sa se faca intr-o perioada scurta de timp. E mult mai rentabil sa ai o asemenea masina”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ileana Popa.
Pe langa coacaz negru, familia Popa cultiva si capsuni, coacaze rosii, cat si zmeura. „Am preferat sa infiitam culturi cu fructe de padure, deoarece acestea sunt cele mai sanatoase. Pe mine, personal, coacazele negre m-au ajutat in copilarie sa trec peste o anemie. Din pacate, fructele sunt putin cunoscute de oameni, asa ca nu ne ramane decat sa le promovam cat mai mult”, ne-a mai spus cultivatoarea.
Plantatia de coacaz negru a familiei Popa fost infiintata cu soiurile Tifel si Ruben, iar cea de coacaz rosu cu soiul Jonkheer van Tets. „Tifelul este foarte productiv si mai putin sensibil la boli precum fainarea, putregaiul sau rugina. In ceea ce priveste Rubenul, acest soi are fructe mai mari decat Tifelul, insa este ceva mai sensibil. Rubenul se coace mai repede, cel putin la noi in zona”, explica Ileana Popa.
Cei care doresc sa infiinteze o plantatie de coacaz negru trebuie sa acorde o atentie importanta pregatirii terenului si eliberarii acestuia de buruieni.
„Pentru a planta coacaz trebuie inainte de toate sa aram adanc, la peste 30 cm. Apoi noi am mers cu cultivatorul. Gropile le-am facut si individual, insa intr-o parte a terenului am executat santuri cu tractorul. Planta se mocirleste, taiam varfurile si o plantam la 2 cm mai adanc decat a stat in pepiniera. La un hectar intra cam intre 3.500 si 4.000 de plante. Pretul mediu al unui butas e de circa 3 lei, prin urmare vei avea nevoie de cel putin 3.000 de euro pentru materialul saditor necesar infiintarii unui hectar”, ne-a mai spus cultivatoarea.
Pentru o dezvoltare optima a plantelor, fermierii sunt incurajati sa dispuna de sisteme de irigat prin picurare, mai ales in cazul unor veri sau toamne secetoase. Astfel, investitia initiala pentru un hectar de coacaz negru, daca luam in calcul si sitemul de irigat, imprejmuirea plantatiei, precum si costul efectuarii lucrarilor de plantare, se poate duce la circa 20.000 lei (4.500 euro).
O plantatie de coacaz negru intra, teoretic, sa produca la o capacitate optima incepand cu anul trei de plantare. In general, productiile medii care se pot obtine in cazul coacazului negru ajung la circa 6-7 tone. Cu toate acestea, cultivatorii se confrunta cu o serie de probleme cand vine vorba de comercializarea fructelor, in principal din cauza slabei informari a publicului, care nu cunoaste calitatile si beneficiile coacazului.
„La incurca destul de mult cu afinele. Din pacate, noi nu avem o promovare a beneficiilor fructelor de padure. Am fost nevoita odata sa-l intreb pe un domn de ce alege sa plateasca 15 lei pe un pachet de tigari si sa nu dea mai bine 10-12 lei pe un kilogram de coacaze. Anul acesta le-am vandut in general cu acest pret, la angro ajung cam pe la 7-8 lei. In ceea ce priveste companiile care pot procesa aceste fructe, ele prefera sa cumpere din import, la preturi mult mai mici”, ne-a declarat Ileana Popa.
Pentru viitor, Ileana Popa isi doreste sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru a putea procesa fructele, precum si sa-si extinda suprafata plantata. „Ne dorim mult sa ne extindem, insa as prefera inainte de toate sa facem investitii in procesare. Acest lucru consider ca ne-ar ajuja mult mai mult”, spune Ileana Popa.
Deosebit de bogate in vitamine, minerale, fitonutrienti si antioxidanti, coacazele au capacitatea sa regleze digestia si sa trateze constipatia, precum si alte probleme digestive. De asemenea, coacazele sunt sarace in grasimi, prin urmare pot ajuta la mentinerea unui control asupra greutatii corpului. Cu ajutorul coacazelor, organismul isi poate lua aportul necesar de vitamine. De exemplu, o cana de coacaze contine 46 mg de vitamina C, iar doza zilnica recomandata este de 75 mg pentru femei si 90 mg pentru barbati. Nu in ultimul rand, coacazele negre sau rosii ne pot ajuta sa tinem departe bolile cardiovasculare precum si cele de ficat sau rinichi.