Cu ce scumpiri vine anul 2015 ?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În 2015, creşte salariul minim pe economie şi sunt indexate pensiile, dar vor fi mai scumpe energia electrică şi poliţele RCA. Şi amenzile rutiere cresc, iar taxele locale pot fi majorate cu până la 20%, în funcţie de decizia fiecărui consiliul local. Sunt localităţi unde contribuabilii persoane fizice vor plăti anul viitor impozite mai mari cu câteva procente faţă de cele din 2014.

Prima scumpire care se va regăsi în facturile din 2015 este la curentul electric. Autoritatea Naţională de Reglementare a decis ca preţul să urce cu 0,26%. În schimb, gazele naturale pentru populaţie nu se scumpesc. Pentru industrie şi IMM-uri piaţa se liberalizează de la 1 ianuarie. Astfel că tarifele vor depinde direct de negocierea cu furnizorii.

O veste bună pentru bugetari şi una proastă pentru şoferi: creşte salariul minim brut la 975 de lei, însă cresc şi amenzile. Cea mai mică se majorează de la 180 la 195 de lei.

Şi este doar prima etapă. De la 1 iulie, salariul minim va creşte din nou. La fel şi amenzile rutiere. O scumpire mai consistentă, de până la 30%, vor înregistra poliţele RCA. Societăţile de asigurări trebuie să respecte norme noi decise de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Astfel, nu vor mai avea voie să vândă în pierdere asigurările de răspundere civilă auto şi să-şi acopere pagubele din vânzarea altor tipuri de asigurări. Companiile vor putea modifica preţurile numai o dată pe an.

Cu toate acestea, şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară nu consideră justificată o scumpire masivă.

Taxele şi impozitele locale ar putea creşte cu până la 20%. Legislaţia permite consiliilor locale să decidă dacă şi cu cât cresc toate aceste taxe şi impozite care se strâng la bugetele locale.

Sunt deja oraşe unde aleşii locali au decis majorarea impozitelor pentru 2015: de exemplu, la Oradea şi Zalău. În altele, cum sunt Slatina şi Cluj-Napoca, taxele locale rămân neschimbate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE