O delegatie din Egipt vine in Romania pentru a negocia conditiile de export pentru bovine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 7 – 9 septembrie, la invitatia ANSVSA, o delegatie din cadrul Ministerului Agriculturii din Republica Araba Egipt, condusa de catre Subsecretarul de Stat, dr. Sayed Gad El Moula, efectueaza o vizita de lucru in tara noastra.

La sedinta de deschidere, care a avut loc in data de 7 septembrie, in prezenta Excelentei sale Alaa Elhadidi, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt la Bucuresti, Presedintele ANSVSA, dr. Dumitru Baiculescu si-a exprimat convingerea ca aceasta intalnire va fi un pas inainte in dezvoltarea relatiilor de colaborare intre serviciile veterinare ale celor doua state.

Mentionam ca primele demersuri in acest sens au fost intreprinse in anul 2014, in cadrul proiectului „Misiune de evaluare a nevoilor din domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor in unele state din regiunea Africa de Nord si Orientul Mijlociu (MENA), finantat de Ministerul Afacerilor Externe din Romania.

Scopul principal al acestei vizite este negocierea conditiilor si a modelelor de certificate sanitare veterinare pentru exportul de bovine vii, destinate sacrificarii imediate si a celor pentru exportul carnii dezosate de bovine.

Cu acest prilej, vor fi abordate si aspecte legate de implementarea standardelor sanitare veterinare si fitosanitare, dar si de Memorandumul de Intelegere pentru intarirea si dezvoltarea relatiilor bilaterale de cooperare in domeniul sanitar veterinar si al sigurantei alimentelor care a fost semnat intre cele doua institutii.

Pe agenda vizitei figureaza si vizite la o ferma de bovine si la un abator de bovine autorizat pentru sacrificarea rituala, de tip “Halal”.

Vizita se incadreaza in seria de actiuni cuprinse in strategia de transfer a expertizei romanesti in Republica Araba Egipt pentru domeniile specifice de activitate care se inscriu in Planul de Actiune al Uniunii Europene, dar si de extindere a pietelor de desfacere pentru animalele vii si produsele de origine animala din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE