Controlul bolilor si daunatorilor la cartof

Facebook
Twitter

In urma cu doar cateva zile, inspectorii fitosanitari au confiscat 1.100 de tone de cartofi contaminati cu bacteria Ralstonia solanacearum, cunoscuta si drept putregai brun, conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cartofii confiscati proveneau din Egipt, iar incarcatura a primit interdictia de a patrunde pe teritoriul Romaniei prin portul Constanta, dupa depistarea bacteriei. Astfel s-a impiedicat intrarea pe piata si s-au evitat riscurile contaminarii solului si a apelor de suprafata.

Bolile si daunatorii cartofului sunt o veritabila problema atat pentru consumatori, cat si pentru agricultori, care pot suferi pierderi semnificative in urma infestarii culturilor. Afla care sunt cele mai comune boli si cei mai frecvent intalniti daunatori care pot compromite culturile de cartofi:

Bolile cartofului

Mana cartofului este o boala cauzata de ciuperca Phytophtora infestans, care ataca toate organele plantei de cartof, de la frunze la tubercul, in pulpa caruia se pot observa niste pete brune atunci cand este infestat.

Alternarioza este tot o afectiune fungica, provocata de ciuperca Alternaria solani. Aceasta ataca frunzele plantei de cartof.

Rizoctonia sau putregaiul uscat este provocat de Rozoctonia solani si afecteaza coletul cartofului, stopand cresterea tuberculilor si provocand aparitia unor pustule inchise la culoare in pulpa.

Putregaiul moale, cauzat de Erwinia carotovora, stopeaza dezvoltarea plantelor, condamnandu-le la disparitie.

Raia neagra, cauzata de Synchytrium endobioticum, afecteaza stolonii si tuberculii deopotriva si rezista in sol ani de zile, infestand si urmatoarele culturi, in cazul in care erbicizarea nu este totala si nu se face o rotatie a culturilor.

Putregaiul uscat, provocat de Fusarium solani, incetineste cresterea si provoaca aparitia unor adancituri si pete brune, care necrozeaza in timp.

Vestejirea bacteriana, provocata de bacteria Pseudomonas solanacearum, duce, asa cum sugereaza si denumirea, la ofilirea plantei si uneori chiar la moartea acesteia.

Putregaiul alb, provocat de Sclerotinia sclerotiorum, afecteaza de regula doar frunzele si tulpinile, nu si tuberculii de cartof si apare ca urmare a umiditatii in exces.

Fainarea cartofului, provocata de ciuperca Erysiphe chicoracearum, se manifesta prin aparitia unor pete albicioase in pulpa cartofului.

Verticilioza este cauzata de ciuperca Verticillium dahlia si se instaleaza odata cu aparitia florilor, provocand ofilirea intregii plante.

Daunatorii cartofului

gandac colorado

Gandacul din Colorado este unul dintre cei mai mari daunatori ai cartofului. Plantele sunt atacate atat de catre larve, cat si de catre adulti, in doua sezoane: primavara sunt atacate frunzele, iar toamna tuberculii si fructele.

Paduchele verde ataca frunzele, tulpinile, inflorescentele si florile cartofului si afecteaza cresterea plantei si, implicit, dimensiunile recoltei.

Nematodul tuberculilor infesteaza tulpinile si tuberculii de cartofi si afecteaza calitatea culturilor.

Nematodul auriu afecteaza, de asemenea, intreaga planta de cartof si stopeaza cresterea acesteia si dezvoltarea tuberculilor.

Viermii sarma afecteaza tulpinile si tuberculii si faciliteaza instalarea mucegaiurilor, compromitand iremediabil culturile.

Carabusul de mai sau viermele alb are drept tinta radacina si tuberculul de cartof si pericliteaza cultura ireversibil.

Limaxul cenusiu si limaxul mare ataca frunzele plantei de cartof si le defoliaza, stopand astfel dezvoltarea acesteia.

Pentru eliminarea daunatorilor si tratarea bolilor la cartofi, agricultorii folosesc insecticid și fungicide special concepute pentru combaterea acestora si vindecarea solului si, daca este cazul, apeleaza si la metoda rotatiei culturilor.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE