Tentatia fermierilor de a infiinta culturi mai profitabile decat cea a cartofului e una foarte mare, atrage atentia Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania, care precizeaza totodata ca in tara noastra, suprafata cultivata cu cartof scade de la an la an.
„Suprafata cultivata cu cartof in Romania a scazut in fiecare an. Daca in urma cu cativa ani se raporta in jur de 200.000 hectare, acum in niste statistici ale Ministerului Agriculturii sunt 130.000-140.000 de hectare. Cu toate acestea, suprafata declarata la APIA este incredibil de mica, si anume in jur de 35.000 hectare. Cel mai probabil, exista o suprafata intre ce s-a declarat la APIA si suprafata acoperita de micii producatori. Cu toate acestea, diferenta e enorma”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.
In ceea ce priveste pretul de comercializare a cartofilor de la poarta fermei, acesta este situat in prezent la circa 60-70 bani/kg.
„Nu este un pret prea mare, insa putem spune ca e rezonabil. Exista insa din pacate importuri destul de mari si pe acest segment. Numai anul trecut Romania a importat circa 140.000 tone de cartof. De obicei vin din Polonia, si nu sunt de cea mai buna calitate. Sunt perfect comestibili, dar sunt de dimensiuni mari, avand multa apa in detrimentul substantei uscate. Trebuie sa ne batem mai mult ca sa pastram cultura cartofului in Romania, deoarece daca fermierul nu e interesat pune rapita si o sa ne trezim ca suntem dependenti de importuri”, ne-a mai spus Gheorghe Botoman.
Productia medie la hectar anul trecut a fost mai redusa, cu circa 5-10%, fata de cea inregistrata in 2015, este de parere presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.
„Media la hectar din 2016 a fost mai mica decat in 2015, la nivel national. Micii producatori, sau sa le spunem mai putin profesionistii, au scapat din pacate de sub control bolile foliare, chiar si atacul Gandacului de Colorado. Anul trecut a fost favorabil culturii cartofului, a fost o primavara si un inceput de vara cu temperaturi rezonabile si cu precipitatii consistente. Cu toate acestea, in asemenea conditii si bolile foliare se dezvolta. Profesionistii au putut interveni cu tehnologia de ultima ora, insa ceilalti au pierdut culturile”, ne-a explicat Gheorghe Botoman.
Daca anul trecut doar o mana de fermieri s-au bucurat de cele mai mari subventii acordate vreodata pentru cultura cartofului, de zeci de mii de euro, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania precizeaza ca in Campania 2017 vor interveni mai multe modificari.
„Ne-am luptat ca rigorile de certificare a cartofului de samanta sa fie unele bazate pe realitatea din teren. De exemplu, anterior, daca un lot de cartof de samnata avea 5% infectie cu viroze, toata parcela era declasata. Era un lucru aberant. O alta problema a fost ca fermierul trebuia sa obtina o productie de 20,5 tone la hectar. Din cauza unor boli virotice, care apar des, si care nu pot fi eliminati decat prin distrugerea unei parti a culturii, automat si productia se reduce. De aceea am cerut o productie logica, de maxim 15 tone la hectar”, ne-a mai spus Gheorghe Botoman.
Romanii consuma anual, in medie, circa 94 de kg de cartofi, acestia fiind printre cei mai mari consumatori din Europa, conform Federatiei Nationale a Cartofului.