Comisia Europeana a aprobat o noua versiune a PNDR 2020

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site noua versiune a Programului National de Dezvoltare Rurala 2020, in care sunt detaliate masurile de finantare cu fonduri europene pentru agricultura, precum si obiectivele strategice ale PNDR pentru tara noastra.

In cadrul documentului, se noteaza ca Romania identifica provocari ale agriculturii si spatiului rural caracterizate de: structura duala a exploatatiilor, productivitate agricola redusa, populatie numeroasa in agricultura de (semi)subzistenta cu nivel scazut de pregatire agricola si antreprenoriala, pondere scazuta a produselor agroalimentare cu valoare adaugata, procent ridicat al fermierilor in vârsta, dotari deficitare la nivelul exploatatiilor, acces la servicii de baza si infrastructura sub nivelul zonelor urbane, dezvoltare insuficienta a economiei rurale non-agricole cu efecte la nivel de ocupare, pondere mare a populatiei cu risc de saracie si excluziune sociala, riscuri climatice si de mediu ce reprezinta o amenintare pentru aceste zone si pentru potentialul de dezvoltare.

Astfel, PNDR 2014-2020 reprezinta o oportunitate de abordare a punctelor slabe, prin consolidarea punctelor tari si utilizarea oportunitatilor, in baza lectiilor invatate si progreselor PNDR 2007-2013. Acestea au vizat modernizarea exploatatiilor si a unitatilor de procesare agro-alimentare, intinerirea generatiilor de fermieri, practici si investitii prietenoase cu mediul, economii locale diversificate si dezvoltare a infrastructurii locale, dar insuficiente raportate la nevoile identificate. Din 2007, au fost puse bazele utilizarii durabile a terenurilor agricole si forestiere, creându-se premisele mentinerii si conservarii patrimoniului natural rural

In acest context, PNDR acorda importanta zonelor montane si fermelor de familie pentru a asigura atât continuitate si durabilitate in spatiul rural, cât si producerea de bunuri publice, dar si in scopul de a preintâmpina tendintele de abandon si de migratie a populatiei.

Obictive strategice ale PNDR 2020 sunt:

  • Restructurarea si cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole;
  • Diversificarea activitatilor economice, crearea de locuri de munca, imbunatatirea infrastructurii si serviciilor pentru imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale
  • Gestionarea durabila a resurselor naturale si combaterea schimbarilor climatice

Prima varianta a PNDR 2020 a fost aprobata in data de 26 mai 2015.

Fermierii romani au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, care dispune de a alocare totala de 9,5 miliarde de euro.

Pentru a dezvolta un proiect cu finantare europeana, beneficiarul trebuie sa fie inregistrat cel putin ca persoana fizica autorizata (PFA). Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comuna (PAC).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE