Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va desfăşura, în perioada 10 – 30 iunie 2013, o campanie de informare la nivel naţional, pentru a aduce la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene, a anunțat instituția.

Scopul acestei campanii este de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţilor de procesare să aplice măsurile necesare pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în România. Aceasta,în condițiile în care România beneficiază de o perioadă de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud până la 31 decembrie 2013. Începând cu 1 ianuarie 2014 este interzisă livrarea către centrele de colectare sau către unităţile de procesare, precum şi comercializarea laptelui crud care nu respectă cerinţele legislaţiei Uniunii Europene.

Dacă nu vo reuși să producă lapte conform, circa 800.000 de mici fermieri, care au 2-3 vaci, riscă să dispară de pe piață.

Cum se obține un lapte conform
În cadrul întâlnirilor organizate de către DSVSA cu producătorii de lapte vor fi discutate aspecte privind:

  • cerinţele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească laptele crud, prevăzute de legislaţia Uniunii Europene;
  • căile de contaminare a laptelui;
  • regulile de igienă a mulsului ce trebuie respectate de către producători, în vederea obţinerii laptelui conform cu standardele Uniunii Europene;
  • aspecte practice privind identificarea şi eliminarea din consumul uman a laptelui provenit de la animale bolnave, aflate sub tratament sau în perioada de aşteptare, după administrarea tratamentului, precum şi a laptelui care prezintă modificări de culoare, gust şi miros;
  • răcirea şi depozitarea laptelui după muls;
  • restricţiile privind vânzarea directă sau livrarea laptelui la centrele de colectare sau unităţile de procesare.

Această campanie de informare va fi coordonată de către Direcţia de Trasabilitate şi Siguranţa Alimentelor de Origine Animală din cadrul ANSVSA şi se va realiza de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene prin echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului Siguranţa Alimentelor de Origine Animală, medici veterinari oficiali din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi medici veterinari oficiali responsabili de zonă.

Echipele respective vor avea atribuţii şi responsabilităţi pentru organizarea unor acţiuni de informare, în principal a producătorilor care livrează lapte crud la centrele de colectare a laptelui, unităţile de procesare a laptelui autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, precum şi a celor care vând direct laptele crud către consumatorul final, cu privire la criteriile de calitate a laptelui crud, în special la numărul total de germeni şi numărul de celule somatice, precum şi modul în care poate fi atinsă conformitatea laptelui cu standardele Uniunii Europene.

Share on Facebook