Ce sectoare agricole ar urma sa primeasca ajutoare de minimis de la anul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii pregateste in aceasta perioada programele care vor sustine financiar alte doua sectoare importante din agricultura, incepand cu 2018.

De exemplu, conform informatiilor oferite de MADR, la solicitarea StiriAgricole.ro, anul viitor vor beneficia de sprijin financiar si sectorul avicol pentru activitatea de reproductie.

Programul de sustinere al crescatorilor de pasari pentru activitatea de reproductie este un program in perspectiva, incepand cu anul 2018. Prin Program se urmareste imbunatatirea nivelului calitatii genetice pentru obtinerea de performante superioare in fermele de crestere si exploatare a pasarilor.

Prin implementarea acestui Program, se urmareste de asemenea: asigurarea puilor de o zi necesari intregului sector comercial; eficientizarea costurilor de productie in sectorul de crestere a puilor de carne; stimularea dezvoltarii productiei de carne proaspata; cresterea competitivitatii fata de oferta provenita din comertul intra si extra comunitar; stimularea asocierii fermierilor din sectoarele de crestere a puilor de carne.

Acest program urmeaza sa se desfasoara pana in anul 2020.

De asemenea, nici sectorul vegetal nu o sa fie uitat. Potrivit specialistilor, cultura ardeiului ar putea primi de la anul un ajutor de minimis asemanator cu cel implementat pentru tomatele romanesti, considera Aurel Tanase, presedintele Romconserv.

In ceea ce priveste programul Tomate Romanesti, peste 4.500 de fermieri au primit peste 60 de milioane de lei. Majoritatea producatorilor de tomate inscrisi in program provin din judetele Olt, Giurgiu, Galati, Dolj, Buzau si Teleorman.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 mp, sa obtina o productie de minimum 2 kg tomate/mp, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg dovedita cu documente justificative.

Schema de ajutor de minimis este destinata producatorilor agricoli persoane fizice care detin atestat de producator, producatorilor agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderilor individuale si familiale, producatorilor agricoli persoane juridice.

Potrivit datelor MADR, importurile de rosii se ridica anual la 50.000 de tone si costa in jur de 35 de milioane de euro, in timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro.

Ramane de vazut si cum va progresa Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, in prezent acest program fiind retrimis la Parlament de catre Presedintie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE