Angajatorii din orice domeniu de activitate, care angajeaza si califica someri la locul de munca, pot primi din partea statului 250 de euro lunar pentru fiecare persoana angajata, banii provenind din fonduri europene, a anuntat recent ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, potrivit Agerpres.
„La ora actuala exista o criza foarte mare de forta de munca in piata si noi am pregatit un proiect de lege, inclusiv cu normele de aplicare in acest sens. De maine daca vreti, orice angajator poate sa mearga la AJOFM, la oficiile pentru plasarea fortei de munca din judete, si sa ceara de acolo someri pe care sa-i angajeze, chiar necalificati fiind, si primeste pentru ei salariul minim pe economie din partea statului, cu finantare europeana. Avem aproape jumatate de miliard (euro sau lei — n. r.) din fonduri europene pentru a plati aceste salarii, pentru a forma forta de munca, pentru ca noi avem o problema in Romania, din acest punct de vedere”, a spus Olguta Vasilescu.
Aceasta a dat exemplul unei fabrici de automobile, care in cazul in care are nevoie de strungari poate angaja someri pe care ii formeaza la locul de munca, iar statul ofera angajatorului 250 de euro pentru fiecare angajat. Singura conditie este ca angajatorul sa elibereze dupa perioada de formare un certificat de calificare in meseria respectiva.
De asemenea, angajatorii care incadreaza in munca un elev sau student pot beneficia de un stimulent financiar in valoare de 250 lei/luna acordat din bugetul asigurarilor pentru somaj, informeaza Agerpres.
„Angajarea se poate realiza pe perioada vacantelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic, pentru fiecare elev si student caruia i s-a incheiat contract individual de munca. Diferenta dintre stimulentul lunar acordat si salariul realizat se suporta de catre angajator din fonduri proprii”, se arata in comunicatul Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Ilfov.
Beneficiaza de stimulentul financiar lunar prevazut mai sus angajatorii care incadreaza in munca categoria de persoane mentionata in baza unui contract individual de munca pe durata determinata, egala sau mai mica decat durata vacantei, incheiat in conditiile legii, cu norma intreaga sau, dupa caz, cu timp partial si cei in baza unui contract de munca temporara, numai daca durata misiunii de munca temporara este egala sau mai mica decat durata vacantei.
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, contractul individual de munca incheiat cu durata timpului de munca de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana se considera incheiat cu norma intreaga.