Autoritatile reiau “lupta” cu cormoranii. Vanatoarea pasarilor ar putea fi permisa tot anul

Facebook
Twitter

Mai multi parlamentari PNL si PSD au depus la Parlament un proiect de lege prin care vanatoarea de cormorani sa fie permisa tot anul.

In prezent, perioada de vanatoare a acestei specii de pasari este 1 septembrie – 28 februarie.

Proiectul, initiat de 17 senatori si deputati PSD si trei deputati PNL, modifica Anexa nr.1, lit.B, pct.10 din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, transmite Agerpres.

Initiatorii explica, in expunerea de motive a proiectului, ca, in ultimii 40 de ani, s-au inregistrat cresteri semnificative ale numarului de cormorani mari (Phalacrocorca carbo) si acest lucru afecteaza fermele de acvacultura.

Citeste si: Romania a exportat cereale de 3 miliarde de euro in doar 7 luni. Crestere uriasa fata de anul trecut

„Populatiile s-au intors in unele zone dupa o lunga absenta si s-au mutat si in alte zone anterior neocupate.

Aceasta crestere a numarului si a distributiei a adus pasarile in conflict cu omul.

Cu toate ca ingrijorarea producatorilor de peste a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani in fermele de acvacultura, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protectia mediului.

Urmare acestui fapt, s-a ajuns in prezent ca producatori de marca din acvacultura romaneasca sa doreasca sa abandoneze aceasta activitate si sa se indrepte spre alte activitati din agricultura romaneasca”, au precizat parlamentarii.

Ei mentioneaza ca aceste specii de pasari se hranesc aproape exclusiv cu peste, in medie, un cormoran consumand aproximativ 500 g de hrana in fiecare zi.

„De asemenea, cormoranii pot deteriora pestii, in special exemplarele mai mari pe care le prind, dar nu le pot inghiti.

Aceste daune cresc riscul de imbolnavire, mortalitate si stres la pestii afectati. (…) Pasarile se hranesc in mod natural in habitate de apa dulce, salmastre si marine si astfel pot afecta pescuitul comercial, fermele de peste (intensive si extensive) si pescuitul recreational in habitate naturale seminaturale sau artificiale”, se mai arata in expunerea de motive a proiectului.

Initiatorii mai sustin ca practica europeana nu prevede o limitare a vanarii pasarilor migratoare admise la vanatoare, iar legislatia nationala transpune prevederile comunitare in ceea ce priveste stabilirea unui sistem de protectie (Directiva pasari – art. 5) si a mijloacelor si metodelor de vanatoare pentru aceste specii.

„In ultimii 20 de ani s-a observat o masiva migratie a cormoranilor din apele naturale, unde hrana s-a redus, in fermele de acvacultura, unde hrana este abundenta. Prezenta cormoranului o putem observa pe intreg teritoriul Romaniei, nu doar in zonele traditionale de prezenta (Delta Dunarii si de-a lungul cursului fluviului Dunarea).

Ei au migrat in cautare de hrana si spre zone ca Banat, Transilvania, Moldova”, au mai mentionat initiatorii. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma, in urma cu cateva luni, ca perioada de vanatoare a cormoranului, stabilita prin lege de la inceputul lunii septembrie pana la finele lunii februarie din anul urmator, ar putea fi extinsa, avand in vedere ca nu s-a intervenit in timpul pandemiei de COVID-19.

„In Romania, cormoranii mananca mai mult peste decat romanii. (…) Nu cred ca Romania trebuie privita ca o gradina zoologica, Romania trebuie privita intr-un context general, economic, social si de mediu, in asa fel incat sa putem realiza in tara ce ne trebuie si ca obiective statale pe care trebuie sa le urmarim. (…) Trebuie sa se actioneze.

Ca solutie privind reducerea efectivului, este una singura. (…) Au sarcina sa ii impuste, la vanatoare, este lege prevazuta”, spunea atunci Daea. Ministrul adauga ca, potrivit unor date comunicate de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peste, situatie pe care a apreciat-o drept „alarmanta”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE