Prognoza agrometeo: seceta pedologica in aproape toata tara. Cum vor fi afectate culturile?

Facebook
Twitter

Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si foarte scazute in cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei si Moldovei, se arata in prognoza agrometeo ANM.

Aprovizionarea cu apa a solului in stratul 0-20 cm, in cultura graului de toamna va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, Oltenia si Transilvania, pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in vestul, sudul si estul Munteniei, izolat estul Dobrogei.

„Pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, procesele vegetative ale speciilor de toamna se vor desfasura in general normal, acestea fiind chiar intensificate in semanaturile efectuate in epoca optima.

Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si buna, respectiv medie si slaba in culturile infiintate in afara epocii optime, precum si pe arealele agricole unde se vor inregistra in continuare deficite ridicate de umiditate in sol”, se mentioneaza in prognoza ANM.

Citeste si: WWF Romania: SUMAL nu mai face fata valului de ilegalitati din paduri

De asemenea, pe fondul mentinerii secetei pedologice din sudul si sud-estul tarii, evolutia fenologica a plantelor, precum si lucrarile agricole in camp vor fi in continuare stanjenite.

Culturile de orz si grau de toamna infiintate pana in prezent vor inregistra germinarea (70-100%), rasarirea (50-100%) si aparitia frunzei a treia (10-60%).

Cele mai avansate in vegetatie vor fi culturile semanate in perioada optima, unde izolat se va putea declansa faza de infratire (10-30%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapita va parcurge rasarirea (30-100%), aparitia primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzirea (7-12 frunze).

„In centrul si nordul tarii, cultura de sfecla de zahar aflata la maturitatea tehnologica se va recolta pe suprafete agricole extinse, izolat fiind posibila finalizarea lucrarilor de recoltare.

In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi si vita-de-vie se vor semnala in continuare maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea masiva a frunzelor”, potrivit ANM.

In general, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea lucrarilor agricole de sezon in aproape toate regiunile agricole ale tarii, mentioneaza specialistii ANM.

Din punct de vedere termic, in intervalul mentionat se va mentine o vreme mai calda pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 6 si 21 de grade Celsius, mai ridicata cu 1 – 10 grade in raport cu mediile climatologice, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 10 si 28 grade Celsius, in majoritatea zonelor de cultura, iar cea minima se va situa intre 1 si 13 grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii.

Cele mai scazute valori se vor inregistra in zonele depresionare, izolat fiind conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 9 si 16 grade Celsius, optima parcurgerii primelor faze de vegetatie ale culturilor de toamna infiintate pana in prezent.

Precipitatiile prognozate vor fi in general nesemnificative din punct de vedere agricol, in aproape toate regiunile, sustin specialistii ANM.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE