Sistemul de monitorizare a materialelor lemnoase (SUMAL) nu face fata valului de ilegalitati care s-au abatut asupra padurilor din Romania.
Fenomenul a inceput la nici 20 de zile de la decizia de plafonare a pretului la lemne, considera reprezentantii WWF Romania.
„Timp de 7 zile, am monitorizat video toate transporturile de lemn care ieseau din padure in diferite locatii din judetele Brasov si Sibiu.
Rezultatul este sumbru: peste 40% dintre transporturi sunt ilegale.
Fara a avea pretentia unei relevante statistice pentru a reflecta imaginea recoltarilor ilegale la nivel national, rezultatele sunt absolut ingrijoratoare, avand in vedere faptul ca toate locatiile in care am realizat acest esantionaj nu erau considerate pana acum zone de risc in ceea ce priveste prevalenta exploatarilor ilegale.
Citeste si: Ciolacu:”cand intram in magazine, sa punem mana, in primul rand, pe produse romanesti”
Pe masura ce lemnul de foc este, ironic, tot mai scump si greu de gasit, populatia a decis sa se descurce pe cont propriu.
Din totalul transporturilor de lemn surprinse pe camere, 26% au fost transporturi de lemn de foc (camionete, atelaje) fara documente precum aviz/cod SUMAL.
Mai departe, din transporturile care au fost inregistrate in SUMAL, alte 31% au fost identificate ca transporturi neconforme in care am constatat fraudarea declaratiilor privind cantitatile de lemn transportate – supraincarcari flagrante, cu un volum nedeclarat ajungand pana la 10 mc per transport.
Acest mod de operare, prin care este introdus pe piata lemnul recoltat ilegal, este practic ingaduit de bresele din SUMAL 2, brese recunoscute de autoritati dar care in continuare nu sunt solutionate”, noteaza sursa citata.
Potrivit organizatiei de mediu, transporturile ilegale au devenit o normalitate la nici 20 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei care plafoneaza pretul lemnului de foc la 400 lei/mc, iar SUMAL nu face fata valului de ilegalitati care s-a abatut asupra padurilor Romaniei.
„La inceputul anilor 2000, atunci cand nivelul taierilor ilegale a explodat ca urmare a unui proces haotic de retrocedare, politicieni marunti sustineau ca taierile ilegale „sunt mai ieftine” si mai la indemana decat imprumuturile de la Fondul Monetar International si ca veniturile obtinute din recoltarile ilegale vor ajuta Romania sa treaca prin tranzitie.
Astazi, dupa acelasi model, padurile noastre sunt condamnate sa plateasca factura unei crize energetice gestionate haotic”, sustine Radu Vlad, coordonatorul proiectelor regionale in domeniul padurilor la WWF Romania.
Activistii de mediu fac un nou apel catre Parlamentul Romaniei sa modifice in regim de urgenta prevederile acestei Ordonante si sa adopte compensarea conditionata ca solutie pentru protejarea populatiei defavorizate.
„In felul acesta, ne asiguram ca populatia va cumpara doar lemn recoltat legal, caci fara chitanta nu va primi compensarea, si ca vom folosi responsabil aceasta resursa deoarece nu vor fi subventionate sortimentele superioare de lemn care pot fi folosite pentru constructii sau mobila.
Fara compensare, plafonarea arbitrara la un pret care, in majoritatea situatiilor, nu acopera nici macar costurile reale privind recoltarea si transportul (chiar daca lemnul ar fi gratis la padure), nu are cum sa functioneze.
Aceasta situatie va obliga insa operatorii care nu sunt dispusi sa incalce legea sau sa apeleze la „artificii contabile” sa se orienteze pe piata UE, unde aceasta plafonare nu este aplicabila.
Vom avea asadar mai putin lemn cu provenienta legala disponibil pe piata interna, astfel ca cele circa 3 milioane de gospodarii care se incalzesc cu lemn ajung sa fie dependente de un comert ilegal care reinfloreste”, subliniaza organizatia.
Reprezentantii WWF Romania precizeaza ca, inainte de adoptarea ordonantei in cauza, au solicitat Guvernului organizarea unei dezbateri publice pentru identificarea celor mai bune solutii care sa raspunda realitatilor din societatea romaneasca, pentru a proteja populatia defavorizata de preturile mari pentru lemnul de foc, atragand atentia ca plafonarea pretului la lemnul de foc va revigora haosul.
Monitorizarile in teren realizate de WWF vor continua, iar un nou raport detaliat al acestor actiuni va fi prezentat in luna martie 2023, cand Ordonanta nu va mai fi aplicabila.
SUMAL 2.0 – sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilitatii materialelor lemnoase – a fost pus in functiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementeaza functionarea acestuia.
Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste o suta de tari.