Asociatia Pretuieste Calitatea: ANSVSA si ANPC nu au luat masuri de preventie pentru painea neambalata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Rezultatele studiilor potrivit carora COVID-19 poate ramane pentru mai multe ore pe produsele de panificatie neambalate au fost transmise atat catre ANPC cat si catre ANSVSA, insa „aceste institutii nu au luat nicio masura de preventie”, au declarat reprezentantii asociatiei Pretuieste Calitatea.

Aceste precizari vin dupa ce ANSVSA si ANPC s-au dezis public de spoturile publicitare promovate de asociatia Pretuieste Calitate, in care se arata ca virusul COVID-19 ar ramane pe produsele de panificatie chiar si pentru cateva ore de la contaminare. Nici Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROPAM nu este de acord cu aceasta declaratie si considera ca in spotul publicitar sunt „informatii false, defaimatoare si nefondate”.

„Studiul realizat de Universitatea Bucuresti arata ca virusul COVID-19 poate fi regasit pe produsele de panificatie neambalate mai multe ore de la contaminare. Studii similare care au aratat capacitatea de supravietuire a virusului pe suprafete au fost facut de multe alte organizatii internationale. Institutul Politehnic Bucuresti prin Facultatea de Automatica a estimat matematic sansa de contaminare prin painea neambalata si a rezultat ca aproximativ 500 de persoane pot sa se contamineze zilnic cu acest virus prin atingerea painii neambalate. Aceste studii au fost remise spre stiinta catre ANPC si ANSVSA, dar aceste institutii nu au luat nicio masura de preventie(…)Numele acestor institutii apare in spot in contextul in care lor le revine responsabilitatea de a lua masuri de preventie si de asigurare a unor standarde de igiena si siguranta alimentara tinand cont de concluziile studiilor mentionate. Vineri, 8.01.2021, s-a solicitat distribuitorilor oprirea difuzarii spotul, urmand ca acesta sa fie modificat corespunzator. Informam reprezentantii acestor institutii ca, indiferent daca personal cred sau nu in existenta COVID, ca indiferent daca personal cred ca riscul de imbolnavire este scazut si ca urmare nu merita atentia, ca indiferent daca personal cred sau nu in studiile efectuate de doua dintre cele mai reputate institutii academice din Romania, au obligatia sa asigure standarde inalte de protectie alimentara. Painea neambalata este depozitata pe paviment, expusa la rozatoare si la insecte, expusa prin contactul cu manipulatorii si cumparatorii, la COVID. Fiecare dintre noi a avut ocazia sa vada persoane care testeaza cu mana produse pe care ulterior le pun la loc in vitrina. Painea neambalata nu poate fi spalata, dezinfectata sau in alt mod curatata. In concluzie, solicitam ANSVSA sa isi respecte propriile regulamente care impun strict produse ambalate la raft, iar ANPC sa oblige la etichetarea acestora” “, au precizat, in replica, Asociatia Pretuieste Calitatea, intr-un comunicat de presa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE