5 cooperative agricole vor livra lunar 15.000 de tone catre marile lanturi de magazine. Cum au reusit?

Facebook
Twitter

Cinci cooperative agricole din cele mai mari bazine legumicole din tara, provenind din judetele Olt, Dambovita, Hunedoara si Ilfov, vor livra peste 15.000 de tone de legume lunar, afiliati sub umbrela „Tara mea”, cea mai mare cooperativa agricola din tara, formata din peste 1.000 de fermieri.

„Suntem mandri sa integram in familia ‘Tara Mea’ bazinele Vidra, Lunguletu, Hunedoara, Ilfov si Izbiceni. Impreuna, cooperativele au aproximativ 200 de membri in judetele Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova si Buzau si dispun de peste 100 de hectare de solarii si culturi de legume in camp, 150 hectare de livada si 1.000 de hectare de culturi vegetale. Legumele de la Vidra, Lunguletu si Izbiceni sunt apreciate pe piata din toata tara”, a declarat, luni, Florin Burculescu, presedintele Cooperativei „Tara Mea”, intr-o intalnire cu presa.

Potrivit directorului „Tara mea”, legumele preluate vor fi, mai apoi, vandute catre marile lanturi de magazine din Romania. In acelasi timp, acesta a explicat ca vor fi introduse si standardele de cost, prin care fermierii vor primi pe intreg parcursul anului un pret corect pentru produsele lor.

Productia de legume a Romaniei a fost anul acesta cu 30% mai mica decat anul trecut, insa aceasta scadere a fost compensata prin pret, care a fost mai ridicat.

„Am avut anul acesta extreme de temperatura. Ziua am avut 30 de grade, iar seara 17 grade. In luna mai am avut 9 grade, iar acest stres termic a influentat productia. Practic, productia de legume s-a redus anul acesta de la extremele de temperatura, insa am compensat prin pret. De exemplu, anul acesta gogoneaua cea mai mica s-a vandut la 2 lei/kg, in timp ce anul trecut nu se vindea. Vom avea probleme la rosii din cauza tutei absolute (un daunator grav al culturilor de rosii – n. r.) si cred ca pretul va urca. Nu sunt remedii pentru acest daunator”, a spus presedintele Cooperativei Vidra din judetul Ilfov, Gheorghe Vlad.

Cooperativa „Tara Mea”a reusit sa livreze in acest sezon peste 10.000 de tone de legume romanesti – rosii, castraveti, ardei, ceapa – furnizate de 300 de producatori din marile bazine legumicole ale tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE