Directorul APIA, Adrian Pintea, a vorbit despre problemele cu care se confrunta fermierii in prezent si a precizat ca dezvoltarea sistemelor de irigatii reprezinta o nevoie acuta pentru agriultura romaneasca.
„In ceea ce priveste problemele, cel putin in ultima perioada, este intr-adevar aceasta seceta care a venit asupra fermierilor. Fermierii asteapta dezvoltarea sistemelor de irigatii si ma bucur ca in viitorul apropiat, impreuna cu Ministerul Agriculturii, va fi dezvoltat acest sector. Aceasta ar fi marea, marea problema. (…) Sa speram ca la finalul celui de-al treilea ciclu al Politicii Agricole Comune, agricultura romaneasca va fi la un podium si mai inalt decat este acum”, a declarat Adrian Pintea.
Directorul general al APIA a mai spus ca evolutia agriculturii a fost una pozitiva comparativ cu anul 2007, momentul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana.
„Este o evolutie pozitiva a agriculturii, daca ne referim strict la anul 2007, momentul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana, unde au fost fonduri consistente. Doar prin APIA, peste 26 – 27 de miliarde de euro au intrat in tara si, efectiv, in conturile fermierilor nostri. Se poate vedea ca ei s-au tehnologizat. (…) Anul 2020 ne-a pus in fata unei provocari neasteptate generate de raspandire la nivel global a acestui virus nenorocit si ne-a adus in situatia de a lua decizii rapide si eficiente pentru a putea continua activitatea de subventionare a fermierilor pe care o gestionam”, a precizat Adrian Pintea.
Potrivit spuselor sale, inainte de aceasta pandemie, gradul de digitalizare al proceselor specifice la nivelul agentiei era unul destul de ridicat, majoritatea fluxurilor de lucru realizandu-se prin solutii digitale complete si complexe.
„Aceasta izbucnire a pandemiei de coronavirus pe teritoriul Romaniei a atras dupa sine si o serie de restrictii necesare pentru prevenirea raspandirii acestuia si, implicit, a dus la instituirea de masuri suplimentare care sa creasca gradul de digitalizare si sa elimine interactiunea dintre fermieri si administratie. (…) Campania de depunere a cererilor unice de plata s-a desfasurat efectiv online prin intermediul aplicatiei IPA online, iar pentru a veni in sprijinul fermierilor sa depuna cererile prin mijloace electronice, Ministerul Agriculturii impreuna cu APIA au realizat demersuri pentru intarirea colaborarii interinstitutionale”, a mai spus directorul general al APIA.