ANSVSA, bune practici despre cum se poate preveni raspandirea pestei porcine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, in eforturile sale de a limita efectele evolutiei Pestei Porcine Africane in Romania si in colaborare cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat o noua campanie de constientizare in randul populatiei asupra pericolului raspandirii acestei boli.

Aceasta campanie s-a materializat prin realizarea unui clip video adaptat la specificul sistemului de crestere a porcilor in Romania.

Acest material informativ se adreseaza crescatorilor de porcine din gospodarii, transportatorilor de animale, vanatorilor si consumatorilor.

Pesta porcina africana reprezinta o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici. Aceasta rezistenta iesita din comun si particularitatile biologice ale virusului au facut imposibila producerea unui vaccin eficient pana in prezent. Procentul de imbolnavire si cel de mortalitate sunt foarte ridicate, iar pierderile economice sunt deosebit de mari, cauzate de costurile pentru eradicare, si de restrictiile impuse comertului cu porci vii si produse si subproduse provenite de la porci.

Reamintim principalele reguli pentru a evita raspandirea virusului:

– Schimbati-va hainele si incaltamintea cand intrati in adapostul porcilor;

– Nu hraniti animalele cu laturi;

– Anuntati medicul veterinar despre orice suspicine de boala;

– Nu incurajati transportul ilegal de animale.

Afumarea, sararea si congelarea carnii de porc nu distrug virusul!

Pesta Porcina Africana nu afecteaza omul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE