Agrometeo: rezerva buna de umiditate la porumb si seceta pedologica la graul de toamna

Facebook
Twitter

Rezerva de umiditate in sol la culturile de porumb se va situa in limite satisfacatoare, pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 10-16 iunie.

Local in nordul, vestul si nord-vestul Banatului, vestul si sud-estul Crisanei, sudul, izolat centrul, nordul si nord-estul Moldovei se vor inregistra deficite umiditate in sol (seceta pedologica moderata).

Pe de alta parte, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), pe suprafete extinse din Moldova, local in centrul si estul Transilvaniei, vestul si sudul Crisanei, centrul si izolat sud-estul Dobrogei, nordul si nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului.

„Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Maramures, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si a Banatului, local in nordul, centrul si sudul Transilvaniei, nordul si vestul Crisanei, nordul, estul si izolat centrul si sud-vestul Moldovei, estul si nordul Dobrogei”, sustin specialistii ANM.

Analiza ANM arata ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua in general normal in aproape toata tara, acestea fiind chiar intensificate in zonele de campie, indeosebi spre sfarsitul intervalului, pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol.

Astfel, cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla in fazele de burduf (60-100%), inspicare (40-100%) si inflorire (10-100%) in majoritatea zonelor agricole, iar local in sudul, sud-estul si vestul tarii se va inregistra maturitatea in lapte (10-60%), cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna.

Sub aspect fenologic, rapita va parcurge cresterea si dezvoltarea boabelor in silicve (60-100%), in cea mai mare parte a regiunilor. Izolat, in jumatatea de sud a tarii va fi posibila declansarea maturitatii depline. In functie de data semanatului, la floarea-soarelui se vor inregistra aparitia primei perechi de frunze adevarate (50-100%) si infrunzirea (7-14 frunze), uniformitatea si vigurozitatea plantelor prezentandu-se in general buna si medie.

De asemenea, cultura de porumb isi va definitiva rasarirea (90-100%), continuandu-se totodata cresterea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (5-13 frunze). In Transilvania si Moldova, la sfecla de zahar se vor semnala rasarirea (70-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze (40-100%), iar la cartoful pentru consum, rasarirea (50-100%) si cresterea lastarilor laterali (20-100%).

„Speciile pomicole se vor afla predominant in fazele de legare/crestere a rodului, infrunzire, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor (cires, visin, cais), in majoritatea plantatiilor. Totodata, la soiurile timpurii de cires ajunse la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea fructelor. Vita-de-vie va parcurge infrunzirea, cresterea lastarilor si aparitia inflorescentelor in toate podgoriile, iar soiurile timpurii, inflorirea, starea de vegetatie mentinandu-se buna si medie”, arata agrometeorologii.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (prasile mecanice si manuale, tratamente fitosanitare, erbicidari) vor fi sistate temporar, iar in restul zilelor, acestea se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

Potrivit sursei citate, in perioada 10 -16 iunie, va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14 si 24 de grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 20 si 30 de grade Celsius, pe aproape intreg teritoriul, iar cea minima va fi cuprinsa intre 8 si 18 grade Celsius, in majoritatea regiunilor.

„Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei”, arata prognoza ANM.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE