Agrometeo: incalziri ale vremii si rezerva buna de umiditate la majoritatea culturilor agricole. Iata zonele in care exista riscul de seceta pedologica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea din urmatoarele zile este propice dezvoltarii principalelor culturi, iar rezerva de umiditate din sol la grau si porumb se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila intre 28 aprilie si 4 mai.

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in aproape toate zonele agricole. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 5…14°C in prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale si 7…23°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 8…28°C, pe intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului va oscila intre 1…17°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 10…23°C, favorabila atat pentru parcurgerea primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire) la culturile semanate pana in prezent, cat si pentru continuarea insamantarilor de primavara.

Se intrevad ploi locale sub forma de aversa in majoritatea regiunilor, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii.

Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute, seceta pedologica fiind moderata, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Crisana, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei.

In stratul 0-20 cm, in cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa al solului se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate zonele de cultura. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra local in vestul Crisanei, izolat nord-estul si nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafetelor si usor mai lent in depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei.

Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta medie si buna la speciile infiintate in epoca optima, iar in semanaturile tardive, precum si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna, isi vor definitiva faza de aparitie a frunzei a treia (90-100%), continuandu-se infratirea si alungirea paiului (10-100%).

Rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-19 frunze), alungirea tulpinii (10-80%), butonizare (10-60%) si inflorire. Speciile de samburoase vor parcurge inflorirea, legarea rodului si infrunzirea, iar semintoasele, inmugurirea, dezmugurirea si inflorirea.

In aproape toate podgoriile, la vita-de-vie vor predomina fazele de „plans” si inmugurire. La sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor semnala germinarea, rasarirea si incoltirea, extinzandu-se totodata lucrarile de semanat/plantat.

Culturile de prasitoare (floarea-soarelui si porumb) infiintate in epoca optima se vor afla la germinare si rasarire, continuandu-se lucrarile de semanat. Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc) se vor desfasura in bune conditii.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si semanatul/plantatul culturilor de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar);
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna si aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE