ANSVSA, controale pentru a preveni raspandirea pestei porcine africane

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 1 iulie – 31 august 2019 Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a organizat la nivel national controale tematice pentru prevenirea propagarii pestei porcine africane (PPA), privind verificarea modului de respectare a conditiilor sanitare veterinare şi de siguranta alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, marcarea, certificarea, transportul, depozitarea si comercializarea carnii proaspete de porc, precum si a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor obtinute din carne de porc sau care contin carne de porc.

Au fost verificati operatorii din sectorul alimentar care comercializeaza produse alimentare de origine animala in cadrul unitatilor de vanzare cu amanuntul, situate in zonele de agrement si in localitatile de interes turistic.

Inspectorii ANSVSA au verificat 8.974 de unitati, dintre care:

298 de restaurante;

339 de cantine;

194 de unitati de tip catering;

364 de pensiuni turistice;

629 de magazine alimentare;

1414 de carmangerii si macelarii.

Impreuna cu reprezentanti ai Politiei Rutiere, inspectorii ANSVSA au verificat si 1.350 de mijloace de transport auto.

Pentru abaterile de la legislatia sanitar-veterinara şi pentru siguranta alimentelor, au fost aplicate 473 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 1.722.060 de lei.

De asemenea, au fost emise 14 de Ordonante de suspendare a activitatii şi 33 de Ordonante de interzicere a desfasurarii activitatii unor unitati din sectorul alimentar.

Totodata, inspectorii veterinari au dispus masuri de retinere oficiala si expediere catre unitati de neutralizare pentru 1.441 de kg carne de porc si produse din carne de porc, a caror trasabilitate nu a putut fi demonstrata.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE