Conferinta privind combaterea pestei porcine a luat sfarsit. Care au fost concluziile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 10 iunie 2019 s-a desfasurat la Palatul Parlamentului Conferinta la nivel inalt privind bolile transfrontaliere la animale, eveniment organizat in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Alaturi de ministrul Petre Daea, la eveniment au mai participat comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, Geronimo Branescu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si inalti oficiali europeni (Pekka Pesonen, secretar general al Copa Cogeca, Bernard Van Goethem, director DG Sante si Eran Raizman, expert superior la Biroul de sanatate si productie animala din cadrul FAO). De asemenea, au sustinut prezentari pe temele dezbatute in cadrul conferintei cadre universitare de renume, cercetatori si experti din tarile membre ale Uniunii Europene.

Subiectele abordate au vizat teme deosebit de importante, precum: perspectiva fermierilor privind managementul riscului in bolile transfrontaliere, in vederea asigurarii continuitatii activitatii, asistenta FAO pentru statele afectate de bolile transfrontaliere, inclusiv Pesta Porcina Africana (PPA) si Pesta micilor rumegatoare, punctul de vedere al UE privind bolile transfrontaliere la animale, rolul EFSA in sprijinirea Statelor Membre pentru a face fata acestor epidemii, importanta cooperarii in cadrul bolilor transfrontaliere la animale, experienta Statelor Membre in gestionarea bolilor transfrontaliere privind Gripa aviara, Pesta Porcina Africana, Pesta micilor rumegatoare si implicatiile economice ridicate ale bolilor transfrontaliere in Europa.

Ministrul Petre Daea a deschis lucrarile conferintei, subliniind  faptul ca, obiectivul principal al evenimentului l-a constituit realizarea unui schimb de opinii si bune practici, dar si  identificarea cailor eficiente de actiune pentru viitor, in vederea pastrarii sanatatii animalelor si a gestionarii resurselor alimentare.

In discursul sau, ministrul a subliniat ca sanatatea animalelor si managementul bolilor transfrontaliere sunt vitale pentru mentinerea unei agriculturi eficiente in Uniunea Europeana. Petre Daea a evidentiat eforturile depuse de catre Comisia Europeana, prin Directia Generala de Sanatate si Siguranta Alimentara, precum si cele ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala si ale Organizatiei pentru Agricultura si Hrana, accentuand importanta cooperarii si colaborarii la nivel continental, regional si national, a structurilor veterinare in combaterea bolilor la animale.

Astfel, ministrul Daea a adresat multumiri comisarului Andriukaitis pentru sprijinul acordat Romaniei in ultimii doi ani, din momentul aparitiei Pestei Porcine Africane (PPA) in tara noastra.

De asemenea, ministrul a realizat o analiza a evolutiei PPA in Romania, declarand ca, inca de la aparitia primului focar, au fost imediat puse in aplicare masurile cuprinse in Planul de Contingenta, realizandu-se un cuplaj institutional al tuturor celor implicati in combaterea PPA si a evidentiat, totodata, ca stoparea inaintarii virusului a fost posibila si datorita consultantei tehnice de care a beneficiat tara noastra si a sprijinului financiar primit din partea Comisiei.

Ministrul roman a apreciat ca, pentru a avea succes in combaterea bolilor  la animale, este necesar sa fie mentinute standarde ridicate in privinta investitiilor in structuri veterinare bine organizate si sa se realizeze imbunatatiri permanente ale acestora. Acesta si-a exprimat increderea in viitorul pachet legislativ european care vizeaza sanatatea animala si care va intra in vigoare in aprilie 2021, creand noi posibilitati de adaptare a luptei impotriva bolilor transmisibile la animale si la om avand un rol important in asigurarea unor instrumente noi, moderne in prevenirea si controlul acestor boli.

In discursul sau, comisarul Andriukaitis a subliniat faptul ca problema bolilor transfrontaliere la animale trebuie mentinuta in atentia factorilor de decizie de la nivel politic european, acesta fiind, in opinia sa, si rolul conferintei desfasurate la Bucureşti in contextul Presedintiei Consiliului UE. De asemenea, comisarul european a afirmat ca este incurajata dezvoltarea de strategii comune la nivel european, cooperarea si coordonarea intre Statele Membre fiind unul dintre elementele cheie in asigurarea protectiei sanatatii animalelor.

In cadrul programului conferintei, comisarul Andriukaitis, impreuna cu ceilalti oficiali, vor efectua vizite in teren pentru a vedea obiective de investitii importante din domeniul agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE