AIPROM: interzicerea glifosatului pune in pericol securitatea alimentara a Europei

Facebook
Twitter

Inca o importanta asociatie agricola se arata ingrijorata de decizia Parlamentului European, de interzicere a folosirii glifosatului in agricultura. Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM isi exprima ingrijorarea cu privire la aceasta masura, iar reprezentantii sai considera ca, astfel, fermierii europeni nu isi vor mai putea asigura profitabilitatea si productivitatea.

„Prin acest amendament Statele Membre sunt invitate sa efectueze pregatirile necesare pentru a le oferi fermierilor solutii alternative viabile dupa interzicerea glifosatului. Industria de protectie a plantelor face eforturi sa ofere alternative eficiente si sigure pentru produsele care sunt interzise sau restrictionate dar nu poate aduce noi produse pe piata in ritmul alert in care sunt interzise produse absolut necesare fermierilor. Am luat nota de ingrijorarea publicului larg cu privire la continuarea utilizarii glifosatului, insa pentru a fi luata o astfel de decizie importanta trebuia sa se aiba in vedere argumentele stiintifice ale expertilor. In acest context europarlamentarii au luat o decizie politica la fel ca in multe alte situatii similare, sub presiunea emotiilor generate de publicul influentat de o anumita parte a spectrului societatii civile”, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Reprezentantii AIPROM sustin ca aceste decizii politice, care sunt luate fara a avea o baza stiintifica solida, pun in pericol siguranta si securitatea alimentara a Europei si vor conduce la importuri masive de produse alimentare din tari care nu apartin spatiului comunitar si care nu vor fi obligate sa respecte aceleasi reguli precum producatorii din interiorul Uniunii Europene, generand astfel o concurenta neloiala si periclitand profitabilitatea si productivitatea fermierilor.

„Ne manifestam sprijinul fata de fermierii romani, care prin intermediul Aliantei pentru Agricultura si Cooperare au atras atentia cu privire la consecintele negative ale acestui vot, cu impact direct asupra productivitatii agricole. Industria de protectia plantelor din Romania este alaturi de fermierii din Romania si ii sprijina in eforturile lor de a asigura hrana suficienta, sigura, disponibila si accesibila incurajand implementarea principiilor agriculturii sustenabile, insa fermierii au nevoie de un minimum de unelte disponibile, asa cum sunt noile tehnici genomice si suficiente solutii moderne de protectie a plantelor. Accesul la substante active si produse de protectia plantelor este esential pentru a gestiona corespunzator conditiile specifice agriculturii din tara noastra. Fermierul vrea sa produca, insa nu poate face acest lucru daca apar limitari si restrictii nejustificate sau reevaluari ale unor reglementari deja validate de forurile stiintifice”, se mentioneaza in comunicat.

Nu in ultimul rand, consecintele interzicerii glifosatului vor fi din pacate vizibile in Romania unde conditiile specifice de clima si sol, precum si faramitarea terenurilor favorizeaza raspandirea bolilor, daunatorilor si buruienilor. In Romania, glifosatul este utilizat mai ales intre culturi, fiind si o solutie care permite aplicarea principiilor agriculturii conservative, recomandate si promovate intens de catre Comisia Europeana, precizeaza AIPROM.

„Interzicerea utilizarii glifosatului, in absenta unor alternative viabile si eficiente economic, ii va determina pe fermierii romani sa aplice mai multe tratamente cu produse complementare si in cantitati mai mari fara sa obtina aceeasi eficacitate si cu un impact negativ mai mare asupra mediului. Costurile de productie vor fi mai ridicate, produsele agro-alimentare obtinute vor fi mai scumpe, iar pretul va fi suportat de catre consumatorul roman. La finalul zilei, fie ca suntem fermieri, autoritati de reglementare, membrii ai Parlamentului European sau simpli consumatori, cu totii avem nevoie de hrana, iar aceste restrictii fara baze stiintifice solide nu vor face altceva decat sa permita prezenta pe piata a mai multor produse agro-alimentare provenite din state aflate in afara UE. Achizitionand astfel de produse vom sustine activitatea fermierilor din alte state si vom descuraja activitatea fermierului european”, transmit reprezentantii Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE