Ministrul Ghinea explica de ce a fost respins proiectul pentru irigatii din PNRR: „Diferenta de viziune era foarte mare”

Facebook
Twitter

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a explicat, la Digi 24, ca neintelegerile cu ministrul Agriculturii, in ceea ce priveste reconstructia sistemului de irigatii prin PNRR au avut drept cauza o diferenta „de viziune foarte mare”. De asemenea, oficialul a explicat care sunt motivele pentru care proiectul de irigatii prin PNRR a fost respins de UE.

„Din nou suntem intr-o situatie in care se vorbeste mai mult pe surse decat direct. Am o relatie buna cu domnul Oros. N-am niciun fel de problema sa publicam toata corespondenta dintre ministerele noastre. Daca e nevoie de un fel de proba martor a ceea ce a fost acolo. As fi vrut sa am un alt plan, am incercat sa ducem discutia catre alta zona. Va dau un exemplu. A pune fotovoltaice peste canal nu-l face verde. N-are niciun fel de legatura. Au fost probleme de concept pe care le-am discutat cu domnul Oros si cu subordonatii sai in mai multe discutii.

Am fost foarte fair (corect – n.red.) si cu Ministerul Agriculturii si cu sustinatorii acestui proiect, eu le-am sustinut pana la un punct. Diferenta de viziune era foarte mare.

In esenta, Comisia are o problema cu aceste sisteme foarte mari de irigatii care risipesc foarte multa apa, in conditiile in care nu avem un cadastru al apelor. Nu stim exact pe fiecare bazin hidrografic cat apa avem, cata vrem s-o folosim pentru a produce energie electrica la baraje, cata vrem sa folosim pentru asezari urbane si rurale. Avem si prin PNRR si prin fonduri europene extinderea canalizarilor. Toata aceasta apa trebuie sa stim exact ce facem cu ea. Avem prin PNRR cadastrul apelor. De abia peste cativa ani vom sti exact pe fiecare bazin hidrografic.”, a declarat Cristian Ghinea.

Proiectul privind strategia pentru irigatii in Romania nu va fi finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune ca motivul respingerii planului a fost ca nu era suficient de verde desi, in opinia sa, solutia era foarte buna. Fermierii sunt revoltati si spun ca ministrul este incompetent si ca nu a prezentat corespunzator planul, desi stia gravele probleme din agricultura provocate de seceta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE