Fermierii propun un plan autoritatilor, pentru salvarea sectorului de cultivare a cartofului. Care sunt solutiile propuse?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Organizatiile de producatori solicita autoritatilor masuri concrete pentru sustinerea cultivarii unei legume ignorate in ultimii ani, insa deosebit de importanta pentru economia si consumatorii romani.

Astfel, Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala „Cartoful” din Romania propun implementarea unui Plan National Strategic al Cartofului, in conditiile in care acest sector inregistreaza, in prezent, un deficit de circa 60%.

Principalii factori limitativi in cultura cartofului din Romania sunt faramitarea excesiva a suprafetelor, nivelul tehnic adesea scazut, marimea redusa a exploatatiilor agricole, calitatea slaba a materialului saditor si, mai ales, lipsa unor spatii adecvate pentru depozitare.

„Romania ar trebui sa detina locul doi la nivel european in ceea ce priveste suprafata arabila pentru cultivarea de cartof, insa randamentul scazut si lipsa unor depozite individuale ale fermierilor romani nu ne poate oferi aceasta pozitie prestigioasa in clasamentul continental. Din pacate, producatorii romani de cartofi sunt nevoiti sa-si vanda productia imediat dupa recoltare la preturi reduse, fapt datorat lipsei spatiilor de depozitare in conditii optime pe tot parcursul anului. In acest fel, in fiecare an, in tara noastra au loc importuri masive de cartof”, a declarat Laszlo Becsek, vicepresedinte Clubul Fermierilor Romani.

Cele doua organizatii au sustinut necesitatea reanalizarii de catre minister a redistribuirii partiale din sumele alocate sprijinului cuplat la masura aferenta cartofului timpuriu pentru industrializare si a cartofului pentru samanta. Clubul si Federatia au realizat o analiza in acest sens si au pus la dispozitia ministerului date economice si tehnice detaliate.

“Consideram ca redistribuirea in mod repetat, in fiecare an, din sumele alocate acestei culturi catre alte masuri aduce prejudicii serioase cultivatorilor de cartofi, foarte putini de altfel, cultivatori care au suferit deja pierderi importante la cultura de cartof pentru consum, vandut in 2020 sub pretul de cost. Pretul scazut al cartofului pentru consum se va reflecta direct si asupra putinilor producatori de cartof pentru samanta ramasi in Romania, care, practic, raman fara clienti si sunt in pericol sa reduca drastic suprafetele prognozate pentru anul curent”, afirma Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale “Cartoful” din Romania.

Cele doua organizatii solicita ministerului sa analizeze impactul major previzibil pe termen foarte scurt asupra acestui aliment de baza, aflat deja intr-un pronuntat declin, suprafetele cultivate cu cartof in ultimii 8 ani aflandu-se intr-o continua scadere, conform datelor APIA. In aceste conditii, cultivarea cartofului fiind nerentabila, Romania va deveni si mai dependenta de importuri, ponderea la nivelul actual fiind de aproximativ 50%, cu urmari vizibile in cadrul balantei comerciale la nivel national. In privinta cartofului pentru samanta din categorii biologice superioare (Elita si Super Elita), importul reprezinta deja o pondere de peste 95%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE