AGROSTAR cere scoaterea stațiunilor de cercetare agricolă de sub tutela ASAS

Facebook
Twitter

Federația AGROSTAR, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, cere scoaterea stațiunilor de cercetare agricolă de sub tutela Academiei de Știinte Agricole și Silvice (ASAS), restructurarea acestora și autofinanțarea pe baza proiectelor.

„Solicităm ca ASAS să rămână un for științific, fără să aibă legătură cu finanțarea stațiunilor de cercetare, întrucât a demostrat că nu are capacitatea de a reorganiza aceste unități. Amintim faptul că la un moment dat stațiunile de cercetare agricolă au beneficiat de o ștergere a datoriilor, pentru a se putea redresa, dar acest lucru nu s-a întamplat. Actuala formă de organizare a dus la un dezastru, la un jaf sistematic asupra unităților de cercetare care au pierdut suprafețe importante de teren și au încheiat contracte dezavantajoase . Singura politică de până acum a fost cea a intereselor. Cerem ca această situație să înceteze. S-a ajuns la situația aberantă ca tractoristul de la stațiunea de cercetare să fie asimilat funcționarului public”, afirmă secretarul general al AGROSTAR, Horațiu Raicu.

Federația AGROSTAR  propune o inventariere a terenurilor pe care le mai dețin stațiunile de cercetare și organizarea acestora pe trei zone de cercetare: vegetal, zootehnie, horticultură. De asemenea, se impune o refacere a managementului și întocmirea unor strategii pe domenii, împreună cu Ministerul Agriculturii.

„Printre propunerile noastre se regăsesc și cele legate de readucerea soiurile românești de semințe, adaptarea soiurilor de cereale, în funcție de schimbările climatice, refacerea patrimoniului genetic în zootehnie și accesarea, împreuna cu agricultorii, de fonduri europene. Încheierea unor parteneriate cu agricultorii și accesarea de fonduri europene ar putea asigura și salarii mai mari pentru angajați. În prezent, se știe că salariile angajaților din cercetare sunt indecent de mici și, deși există stațiuni care au venituri considerabile și ar putea majora salariile, actuala formă de organizare nu permite acest lucru”, susține Horațiu Raicu.

Federația AGROSTAR susține de mai mulți ani restructurarea stațiunilor de cercetare din domeniul agricol și acordarea unor salarii decente, în acest sens implicându-se prin negocierea contractelor de muncă.

AGROSTAR are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, atât din sectorul privat, cât și din cel bugetar.

Federația este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliată UITA și EFFAT la nivel european.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE