Cercetarea agricolă intră în epoca reorganizării

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Bubalinelor Șercaia și Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău vor fi reorganizate.

Astfel, se reorganizează Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra, cu sediul în Comuna Vidra, judeţul Ilfov, ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu–Şişeşti”. Finanţarea activităţii Institutului se realizează din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul ASAS. Personalul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra se consideră preluat ca urmare a reorganizării, fiind vorba de maximum 40 de posturi.

Vezi detalii proiect (pdf) .

De asemenea, ca urmare a reorganizării, se va aproba prin hotărâre de Guvern trecerea „Atelierului brânzeturi”, din domeniul public al statului în domeniul privat al statului și în administrarea Staţiunii de Cercetare–Dezvoltare pentru Creșterea Bubalinelor Șercaia, pentru scoaterea din funcţiune, în vederea valorificării şi, după caz, casării, în condițiile legii.

Personalul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bubalinelor Șercaia se consideră preluat ca urmare a reorganizării, fiind vorba de cel mult 30 de posturi. Patrimoniul Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Bubalinelor Șercaia este constituit din bunuri domeniul public și privat al statului şi bunuri proprii. Instituția administrează suprafeţe de teren din domeniul public al statului, indispensabile activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicării materialului biologic.

Vezi detalii proiect (pdf) .

O altă unitate care va fi reorganizată este Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău. Proiectul de hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii, prevede că, pentru realizarea unor proiecte şi lucrări în domeniul agricol, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău se poate asocia cu alte unităţi de cercetare-dezvoltare de interes public şi privat, cu instituţii de învăţământ acreditate şi cu operatori economici din ţară şi din străinătate, cu avizul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

Vezi detalii proiect (pdf) .

Ministerul Agriculturii are în lucru o strategie privind cercetarea agricolă românească, care prevede comasarea și reorganizarea unităților de profil în jurul a patru mari institute de cercetare, care vor avea ca direcții principale sectorul vegetal, sectorul zootehnic, cel de îmbunătățiri funciare și horticultură-legumicultură.

„Cu institutele de cercetare cred că am ajuns la o soluție comună. În aceste zile, Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) lucrează cu Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și, în egală măsură, cu Agenția Domeniilor Statului (ADS) și sper să putem face o inventariere cât mai clară în perioada următoare, astfel încât să introducem acea ordonanță prin care să restructurăm tot sectorul de cercetare agricolă. Vom oferi detalii pe parcurs, pe măsura ce avansăm”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu acordat Agerpres.

Proiectul de ordonanță privind restructurarea sectorului de cercetare agricolă va ajunge pe masa Guvernului, cel mai probabil, în luna aprilie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE