Subvenții APIA 2015: stațiunile de cercetare vor fi comasate și vor beneficia de fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Stațiunile de cercetare agricolă vor fi comasate în jurul a patru mari institute și vor beneficia de pe urma plăților cuplate și a fondurilor europene nerambursabile.

„Institutele de cercetare nu se închid. Dimpotrivă, vrem şi suntem într-un proces în momentul de faţă cu Academia de Ştiințe Agricole şi Silvice care se află în coordonarea, repet, nu subordine, ci în coordonarea Ministerului Agriculturii, suntem într-un proces de repornire, dacă vreţi, a activităţii de cercetare în România şi vreau să vă dau doar un exemplu: am vorbit de plăţile cuplate, deci acele plati pe care le acordăm pentru anumite categorii şi aici mă refer şi la soia şi, dacă vreţi, şi pentru zona de legumicultură. Este pentru prima dată când introducem un sprijin direct. O condiţie de bază, atât pentru aceste plăţi cuplate, dar şi pentru viitorul PNDR pentru a obţine punctaj suplimentar este acela de a folosi material genetic românesc. Cu alte cuvinte, vom avea nevoie ca cercetarea românească să producă în perioada imediat următoare, să fie capitalizate în primul rând şi să producă în perioada imediat următoare material genetic românesc pentru a putea beneficia fermierii şi de punctaj suplimentar şi de finanţare suplimentară din subventii APIA. Vrem ca sămânţa, să vă dau un exemplu, de roşie, care se va multiplica în România, care se va produce în România să fie în primul rând de provenienţă românească, din diferite considerente pe care sunt convins că le cunoaşteţi şi dumneavoastră. Ca atare, procesul de repornire a activităţii de cercetare, din punctul meu de vedere, vizează comasarea mai multor institute, dar şi staţiunea – asta nu înseamnă desfiinţarea vreuneia dintre ele – în cel puţin patru institute mari, dacă vom ajunge la acest acord cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după ședința de Guvern de ieri.

Strategia privind cercetarea agricolă românească prevede comasarea și reorganizarea unităților de profil în jurul a patru mari institute de cercetare, care vor avea ca direcții principale sectorul vegetal, sectorul zootehnic, cel de îmbunătățiri funciare și horticultură-legumicultură.

Proiectul de ordonanță privind restructurarea sectorului de cercetare agricolă va ajunge pe masa Guvernului, cel mai probabil, în luna aprilie.

Federația Agrostar a cerut recent scoaterea stațiunilor de cercetare agricolă de sub tutela Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), restructurarea acestora și autofinanțarea pe baza proiectelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE