Agrometeo: vreme calda si deficit de apa in sol. Pregatirea pentru insamantarile de toamna, dificila in majoritatea regiunilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 10-16 septembrie, vremea se va mentine in continuare calda, cu temperaturi maxime ce ating chiar si 33 de grade Celsius. Deficitul de apa in sol persista si in aceasta perioada, astfel ca lucrarile de pregatire a patului germinativ pentru insamantarea la rapita, grau si orz se vor desfasura cu dificultate, se arata in prognoza agrometeo ANM.


Caracteristici meteorologice

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 17…26°C, mai ridicata cu 1…7°C, in raport cu mediile multianuale, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 24…33°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura minima a aerului se va situa intre 9…21°C, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va inregistra valori de 16…28°C, limite favorabile pentru pregatirea patului germinativ si insamantarea culturilor de rapita si orz de toamna.

Se prognozeaza ploi locale, reduse cantitativ, insotite de intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm ogor va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, Oltenia, Banat, Crisana, Maramures, pe suprafete agricole extinse din Transilvania si Moldova, local in nordul, nord-estul, sud-estul, nord-vestul, vestul si sud-vestul Munteniei.

Pe suprafete agricole extinse din Muntenia, local nord-vestul, vestul, nordul si centrul Moldovei, estul si sud-estul Transilvaniei rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima epoca (rapita, orz si grau) se vor desfasura cu dificultate, in special pe terenurile unde se mentin deficite de apa in sol.

De asemenea, starea de vegetatie la culturile prasitoare neirigate va continua sa se deprecieze, iar in plantatiile pomi-viticole se vor semnala fructe mici si deshidratate, precum si caderea prematura a acestora, indeosebi in zonele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita.

Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplina (40-100%), extinzandu-se suprafetele in curs de recoltare.

Porumbul isi va finaliza faza de maturitate in lapte (100%), totodata continuandu-se maturitatea in ceara si deplina (10-100%), precum si recoltarea la hibrizii extratimpurii si timpurii.

La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului, iar cartoful ajuns la maturitatea deplina se va recolta in cea mai mare parte a teritoriului agricol. In plantatiile pomi-viticole se vor semnala cresterea, maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor si recoltarea la varietatile de sezon.

Cultura de rapita semanata in epoca optima va inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire.

Totodata, se vor continua lucrarile de semanat, la nivelul intregii tari. Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport, depozitarea produselor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari in vii si livezi, etc.) se vor putea desfasura relativ in bune conditii, fiind temporar intrerupte in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrarilor superficiale de pregatire a terenului in scopul conservarii apei in sol, in zonele unde se mentine seceta pedologica prelungita;
  • Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita-de-vie.

 

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE