Agricultură inteligentă. Lâna de oaie ar putea fi folosită ca substrat natural pentru cultivarea roșiilor, vinetelor și ardeilor

Facebook
Twitter

Lâna de oaie ar putea fi folosită ca substrat natural pentru culturile agricole conform unui studiu realizat de o tânără, din Cluj-Napoca, doctorand la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Agricultură inteligentă. Ideea unei tinere din Cluj conform căreia lâna are toate calitățile pentru a putea fi folosita pe post de substrat natural pentru culturile agricole și care ar putea duce la o creștere cu peste 30 la sută a producției. Proiectul constă în formarea unor blocuri din lână de oaie pe care vor fi crescute culturi de vinete, ardei gras sau roșii.

„Fermierii s-au plâns nu au ce să facă cu lâna de oaie, pentru că nu o cumpără nimeni. Au început să o depoziteze în locuri greșite, chiar să o aprindă, ceea ce duce la o poluare foarte mare” a declarat pentru digi24.ro, Maria Adi, doctorand la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Maria Adi a studiat și cercetat acest fenomen mai bine de 4 ani, iar acum se pregătește pentru proba practică, iar rezultatul va fi prezentat în lucrarea ei de doctorat.

„Pe o suprafață de 700 de metri pătrați, am avea nevoie de 500 de kilograme de lână pe care le vom transforma în 400 de blocuri cultivabile. Își va păstra proprietățile nefiind nevoie să introducem fertilizanți sintetici”, explica Maria Adi.

Lâna de oaie este 100% material natural, durabil, reciclabil și biodegradabil care nu conține nici o substanță chimică.

„E un substrat fizic, în care planta se fixează, unde i se aduc elemente nutriționale azot, fosfor și alte elemente. Practic, e o formă de a înlocui pământul ca și substrat natural”, precizează Conf. Dr. Avram Fițiu, profesor la USMV.

Agricultură inteligentăZeci de agricultori interesați să testeze noua metodă

„Trebuie încercat să vedem la ce rezultate ajungem. Mai întâi pe spațiu mai mic. Dacă producția e mai mare și banii sunt mai mulți”, spune Adriana Șerban, agricultor.

Studiul realizat de Maria Adi, doctorand la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. arată faptul că această metodă poate duce la o creștere cu peste 30 la sută a producției, iar poluarea va fi redusă cu aproape 90 la sută.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE