Afaceri de familie: păstrăvăria, o investiție pe termen lung

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În Remeți, județul Bihor, familia Blaga a pus bazele unei afaceri cu tradiție: creșterea păstrăvilor.

„Am început cu amenajarea păstrăvăriei în anul 2005, dar efectiv popularea bazinelor s-a făcut în anul 2006, an în care am avut și autorizațiile necesare demarării acestei afaceri. Am pornit pe acest drum întrucât sursa de apă este una extraordinară, fiind un izvor la aproximativ 200 m de amenajarea piscicolă, iar anterior amenajării, tot pe cursul actual exista un firicel de apă, pe care trăiau în mediu natural și pe atunci tot păstrăvi, dar foarte răzleți, motiv pentru care am decis să continuăm cu această salmonidă”, ne-a declarat administratorul societății, Marcela Blaga.

Unul dintre factorii importanți în cadrul unei păstrăvării este calitatea apei, iar la Remeți,apa fiind de o calitate foarte bună, a ajutat foarte mult la obținerea unei producții de calitate. De asemenea, utilizarea unor furaje de calitate a contribuit la succesul micii afaceri.

Producția anuală este de minim 12 tone păstrăv de consum, iar atât puietul, cât și hrana sunt achiziționate de la același furnizor.

Bazinele sunt construite din beton, fundul acestora nefiind betonat, ele fiind dispuse consecutiv, apa având căderea necesară pentru oxigenare. Bazinele au fost lărgite în urmă cu doi ani, pentru a crește capacitatea de producție, în urma unei investiții de peste 15.000 de lei.

„Toată investiția a fost din resurse financiare proprii, fără a apela la credite, însă nu pot preciza o sumă anume, dar suntem interesați de accesarea fondurilor europene pentru extindere și de ce nu pentru amenajarea unei hale de procesare a păstrăvului în viitor”, ne-a precizat Marcela Blaga.

Producția este comercializată atât către persoane fizice, cât și persoane juridice.

„Fiind amplasați într-o zonă de munte cu multe pensiuni, acest lucru este și în avantajul nostru. Avem clienți fideli persoane fizice în municipiile Oradea și Cluj Napoca, cât și restaurante și pensiuni din stațiunea balneo-climaterică Băile Felix. Nu avem contracte cu supermarket-uri, deoarece acestea oferă prețuri mici, care nu țin cont de calitatea produsului”, ne-a explicat Marcela Blaga.

Administratorul are planuri mari legate de viitorul păstrăvăriei: din 2016, dorește să intre și pe producția de puiet, dar și să acceseze fonduri europene nerambursabile, pentru achiziția de utilaje, sisteme de înmulțire, reamenajarea bazinelor, dar și pentru dezvoltarea părții de procesare prin amenajarea unei afumători. Astfel, producția va fi integrată și va putea fi valorificată mai bine, mai ales că cererea de produse de calitate este în creștere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE