septembrie 19, 2021

POP 2007-2013: Pepinieră piscicolă la Enisala, realizată cu fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Societatea Delta Fish SRL, administrată de Cornel Ivanov, a beneficiat de banii europeni alocați prin Programul Operațional de Pescuit – POP 2007-2013. Proiectul din județul Tulcea- „Modernizare Pepinieră Piscicolă Babadag, sat Enisala, comuna Sarichioi” a fost implementat cu succes, având o valoare totală de 11.721.779,60 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 9.335.540 lei. Asistența financiară nerambursabilă este de 5.601.324 lei.

În ceea ce privește suprafața folosită în producție de către beneficiarul POP 2007-2013, aceasta este, în prezent, de 43,15 ha (luciu de apă), însă din anul N+3, suprafața folosită va ajunge la 69,49 ha.

Obiectivul proiectului de la Enisala (Tulcea), accesat prin POP 2007-2013 de către societatea Delta Fish, l-a constituit modernizarea unei foste stații de epurare, adaptată parțial pentru acvacultură, pentru a deveni o amenajare complexă în sistem intensiv, prin policultură cu ciclu de producție de trei ani. Investițiile cuprind amenajarea de bazine piscicole din construcții existente (reprofilare de contur și de compartimentare prin decolmatări, lucrări de terasamente, refacere diguri); construire de stații de pompare, alimentare, evacuare; construire linie electrică aeriană; centru de primă vânzare și gospodărie furaje; sediu fermă și laborator; rețele exterioare alimentate cu apă; rețele exterioare canalizare menajeră; alei în incintă.

„Dacă nu veneau banii europeni, nu puteam face nimic. Noi suntem oameni care am trăit aici de câteva sute de ani și nu ne-a ajutat nimeni. Primul ajutor important și concret care a venit a fost Programul Operațional de Pescuit. Personal, am implementat mai multe proiecte, dar acesta, de la Delta Fish, este cel mai mare și cel mai greu, pentru că presupune investiții masive. Am reușit să facem dintr-o stație de epurare o amenajare piscicolă important și performantă. Am ajuns să scoatem 3500-4000 de kilograme de pește la hectar, pește crescut cu tehnologii românești, cu tehnologii făcute de Institutul Delta Dunării și mă mândresc cu acest lucru“, spune Cornel Ivanov, cel care administrează societatea Delta Fish, citat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

Cornel Ivanov a ținut să puncteze că a lucrat foarte bine cu Autoritatea de Management a Programului Operațional pentru Pescuit.

„Sectorul de pește este închis. Ne cunoaștem cu toții, se știe dacă unul sau altul are sau nu bani. Prin urmare, nu am întâmpinat absolut nicio problemă cu cei de la Autoritatea de Management, am lucrat foarte bine pe proiectul POP, spune administratorul Delta Fish. M-au verificat și este normal să mă verifice, că o parte din bani sunt ai comunității. Am văzut care sunt cerințele și le-am respectat. Sunt lucruri normale, pentru că dacă eu îți dau ție niște bani, trebuie să mă asculți și să îndeplinești ce vreau eu”, arată Cornel Ivanov.

Pește pentru Delta Dunării

De profesie, Cornel Ivanov este hidrotehnist, dar s-a născut și a crescut într-o familie de pescari.

Cum îi place să spună, a lucrat peste tot în Delta Dunării, până a ajuns „pe propriile picioare“, prin 1999, când a ridicat, bineînțeles, o afacere piscicolă.

Scopul investiției în pepiniera de la Enisala este popularea Deltei Dunării cu pește.

„Am cumpărat fosta stație de epurat de la fabrica de zahăr, am făcut-o să meargă, cu fonduri europene, am realizat, astfel, o pepinieră performantă care să producă pește pentru popularea Deltei Dunării. Dacă nu se populează Delta Dunării, muncim toți degeaba. Deci, asta este gândirea mea pe termen lung“, a precizat directorul general al Delta Fish, Cornel Ivanov.

Proiectul accesat prin POP 2007-2013 de către Delta Fish pentru ferma de pui de pește are o valoare totală de circa două milioane de euro, din care 60% sunt bani europeni și 40% banii companiei.

„Suntem una dintre firmele norocoase care au avut banii de cofinanțare. Sunt banii noștri din munca anterioară și ne-a fost foarte ușor. un proiect de implementare dublu, pe ferma de creștere de pești, de peste patru milioane de euro. Avem bani în bancă, dar ni s-a cerut, pentru un avans, o scrisoare de garantare de la bănci, iar scrisoarea este așa de scumpă încât am renunțat și am încercat la mai multe bănci și pe banii noștri nu am reușit să obținem în condiții onorabile această scrisoare. Am hotărât să lucrăm cum am făcut și la prima investiție, adică pe banii noștri. E deranjant, atâta timp cât eu am 1-2 milioane de euro în bancă, să nu mi se dea o scrisoare de garanție. Greutatea stă în termenul de 45 de zile pentru a achita. Am rămas surprins că nu este vina băncilor pentru treaba aceasta. Toate lucrează după niște norme ale Băncii Naționale și peste tot unde te-ai duce este la fel”, spune Cornel Ivanov.

Crapul românesc este eficient

În zona Babadag, din județul Tulcea, se practică acvacultura ecologică pentru că există toate premisele pentru acest tip de acvacultură. Problema, pe piața din România, este prețul.

„Peștii din acvacultură și peștele scos din viviere flotante sunt la același preț. Și nu-i corect, dar asta-i piața acum. Nu putem face acvacultură performantă fără tehnologii, care la mine în ferme sunt făcute de specialiști. Tehnologiile înseamnă foarte multă mâncare, foarte mult oxigen, foarte multă apă, foarte multe îngrășăminte naturale“, a specificat Cornel Ivanov.

El a adăugat că cel mai eficient pește este crapul românesc și de aceea va crește, într-un procent de 90 – 100%, acest pește.

„Este un pește autohton, cel pe care îl înmulțim noi este de aici, nu este adus din altă parte. Reproducătorii sunt de la noi și o să vedeți că nu sunt toți peștii de un fel. Fiecare crap este în funcție de reproducător. Există crap de Salonta, de Frăsinet, de Dunăre, iar eu îl cresc aici fără să-i dau nimic, singura intervenție este popularea. Practicând acvacultură ecologică, la mine s-a redus producția de pește anual de la aproximativ 350-400 de tone pe an, la 200-250 de tone. De la ferma mea nu pleacă spre vânzare niciun crap sub două kg, iar la restul peștilor, sub patru kg. Peștele este bun, natural la lacul Babadag. Ritmul creșterii este foarte mic, nu este o amenajare intensivă. Îi dau proteină 50-60%. În amenajarea mea, nu-i dau nimic de mâncare, naturală, iar în aceste condiții ritmul de creștere este relativ mic. Mie îmi trebuie 3-4 ani de zile să ajungă la 2 kg un crap“, povestește Cornel Ivanov.

Însă șeful Delta Fish nu este un consumator de pește, singurul care îi place este anghila, fiind singurul crescător al acestei specii la noi în țară.

„Anghila este un pește excelent. Pentru mine, creșterea acestei specii este un hobby, o dorință, este un mod de viață. Nu se poate să crești numai caras, plătică, babușcă. Trebuie să introduci și altceva, iar anghila este un pește cu totul deosebit. Eu nu sunt mâncător de pește. Când eram mic

mirosea și transpirația a pește, că numai asta am mâncat toată viața, dar anghila este un «animal» care îmi place“, a spus Cornel Ivanov, administratorul companiei Delta Fish.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE