Când plantezi și îngrijești o grădină plină de salată, roșii și multe alte legume și fructe, s-ar putea să observi frunze rupte, fructe zdrobite și plante lipsă. Dacă locuiești lângă o pădure sau ai animale de companie, cel mai probabil ele sunt de vină pentru starea grădinii tale.
Ca să poți să-ți protejezi eficient grădina trebuie să știi mai întâi ce tip de animal o distruge. Spre exemplu, să instalezi un gard înalt pentru căprioare e complet inutil atunci când ai de-a face cu iepuri. Desigur, poate fi greu să prinzi animalul în flagrant, mai ales dacă acesta este nocturn. Compară, însă, urmele pe care le lasă cu cele ilustrate traseeromania.ro pe. Mai departe, vezi ce măsuri din cele enumerate mai jos se potrivesc musafirului tău:
1. Folosește un repelent
Probabil cea mai cunoscută soluție împotriva animalelor care distrug grădina este folosirea unui spray sau a unei soluții care să le țină departe. planetnatural.com Conform , soluțiile sunt de două tipuri: chimice sau care au în compoziție uleiuri esențiale, urină de animal de pradă sau mirosuri pe care animalele le găsesc dezgustătoare. În cazul unei ploi puternice, însă, produsului îi va scădea efectul și va trebui să stropești din nou.
Găsești în magazinele de grădinărit astfel de soluții; pentru fiecare tip de animal există o soluție specială, așa că ar fi bine să specifici vânzătorului despre ce este vorba. Apoi, înainte de achiziționa un repelent, verifică cu atenție eticheta de pe produs, deoarece unele pot să nu fie potrivite pentru grădina de legume sau pot fi chiar toxice pentru copii, pisici și câini.
2. Construiește un gard
Cea mai eficientă metodă de a ține viețuitoarele la distanță este construirea unui gard, iar modul în care el trebuie să arate depinde, firește, de tipul animalelor care îți fac probleme. Aflăm de gardeners.com pe că:
– un gard pentru căprioare trebuie să aibă în jur de 3 metri și o înclinație de 45 de grade în direcția de unde se face accesul; gardul trebuie să fie nu doar înalt dar mai ales bine lipit de pământ, deoarece acestea sunt suficient de șirete și flexibile ca să se strecoare pe sub.
– pentru câini și pisici este potrivit un gard de aproximativ 1 metru, bine ancorat; suplimentar, dacă problema e cauzată de câini, baza gardului trebuie să fie îndoită spre exterior pentru a-i împiedica să sape sub el; pentru un astfel de design, cel mai practic și mai maleabil material pentru gard ar fi plasa sudată.
– pentru că iepurii sunt mai perseverenți, ai nevoie de un gard dintr-o plasă cu ochiuri dese, de aproximativ 60 de cm, care să fie bine îngropat în pământ; o opțiune bună și ieftină pentru construirea gardurilor poate fi plasa de buzău deoarece se pretează pentru fiecare tip de animal
3. Plantează în răsadnițe pe pat înalt
O soluție simplă ar putea fi folosirea unor răsadnițe pe pat înalt care funcționează mai ales în cazul unor animale mici, precum iepurii sau popândăii. Astfel de răsaduri funcționează chiar și în cazul melcilor (deoarece le va fi mai greu să urce pe suprafața lor) și a insectelor.
O răsadniță pe pat înalt te poate ajuta și să controlezi mai bine calitatea solului și să spațiezi cu ușurință plantele. Dacă nu vrei să investești prea mult în înălțarea răsadurilor, află că poți construi cadrul dintr-o varietate de materiale (e posibil să ai deja unele în curtea ta) precum lemn, cărămidă, beton sau chiar fân sau saci de nisip.
4. Utilizează aparate pentru izgonirea animalelor
Aparatul cu ultrasunete funcționează pe frecvențe imperceptibile de urechea umană, dar care afectează sistemul nervos al animalelor și rozătoarelor. Dispozitivul poate fi montat pe copaci sau pe gard și va determina animalele să stea la o distanță de aproximativ 200 de metri. Aparatul trebuie să fie montat în câmp deschis, deoarece ultrasunetele nu pot trece prin pereți și corpuri solide.
Cu aceeași funcție de alungare dar cu o funcționare ușor diferită, este aparatul cu senzor de mișcare și jet de apă. Acest dispozitiv detectează mișcarea și pornește jetul de apă care sperie animalul într-un mod inofensiv. Se poate poziționa oriunde în grădină și se alimentează cu un simplu furtun.
5. Sădește plante care să alunge viețuitoarele dăunătoare
Deși nu există studii care să ateste eficiența acestei metode, unii grădinari preferă să se folosească de plante care nu sunt pe placul animalelor, deoarece este o metodă naturală și neinvazivă. În general, este vorba despre plante aromatice; prin urmare, ele pot avea dublă funcționalitate – pentru a izgoni animalele dar și pentru a fi folosite în bucătărie.
Grădinarii de la rootwell.com recomandă plante puternic mirositoare precum lavanda, menta, rozmarinul și chiar usturoiul. Alte plante folosite în același scop sunt macul, gălbeneaua, margareta, sclipetul și roinița.
După ce determini tipul animalului care se hrănește din grădina ta, poți alege care din metodele de mai sus sunt mai potrivite pentru tine, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului pe care vrei să îl investești.
Tu ce alte metode folosești pentru a-ți proteja grădina?