5 pasi ca sa alegi un aparat de sudura bun pentru gospodaria ta

Facebook
Twitter

Nu trebuie sa fii un sudor de profesie pentru a avea nevoie si a utiliza un aparat de sudura in gospodaria ta. Fie ca vorbim despre lucrari ample, de mici reparatii normale si de asteptat in orice gospodarie sau despre activitati mai mult de hobby, un aparat de sudura poate fi foarte util. Probabil cea mai importanta parte este selectarea unui model care sa fie pe masura nevoilor tale si de aceea este esential sa fii atent la unele detalii inainte de a te decide care e aparatul de sudura potrivit pentru tine.

5 pasi ca sa alegi un aparat de sudura bun pentru gospodaria ta:

1. Pentru cele mai frecvente lucrari din gospodarie

De cele mai multe ori, lucrarile din gospodarie la care vei avea nevoie de un aparat de sudura vor fi mici. Tocmai din acest motiv vei avea nevoie de un aparat usor de depozitat si transportat, cu un consum redus, care te va ajuta sa duci treaba la bun sfarsit. Un invertor de sudura poate fi, in acest caz, solutia ideala pentru tine. Acesta foloseste o tehnologie moderna, bazata pe silicon si reprezinta cel mai bun raport calitate-pret posibil. Este de mici dimensiuni si poate fi gasit atat tip MMA, cat si MIG/MAG sau TIG.

2. Solutia pentru profesionisti

Daca ai o experienta bogata cu aparatele de sudura si obisnuiesti sa lucrezi cu ele, atunci cea mai buna solutie pentru tine este un aparat de sudura cu electrod MMA, un model clasic si popular, care poate fi folosit atat in interior, cat si in exterior si poate suda si un aliaj, daca metalul este ruginit sau murdar. In cazul unui astfel de aparat de sudura nu este recomandata folosirea pentru materiale mai subtiri de 18 milimetri, iar la finalul utilizarii suprafata care a fost sudata trebuie curatata cu mare atentie.

3. Pentru o sudura mai neteda

In cazul in care lucrarile care necesita sudura sunt in special in spatii inchise, este recomandata folosirea unui aparat de tip MIG/MAG, care impiedica depunerea reziduurilor pe suprafata metalica, datorita unui gaz eliberat in timpul procesului. Acest tip de aparat asigura o sudura mai neteda si curata, insa este mai scump fata de celelalte modele.

4. Pentru materiale subtiri

Sudarea materialelor subtiri, atat feroase, cat si neferoase, poate fi facuta foarte eficient cu ajutorul unui aparat de sudura TIG. Procesul de sudare este insa mai lent, iar echipamentul este destul de scump, insa sudura este rezistenta si nu prezinta reziduuri.

5. Pentru taierea sau perforarea materialelor

Atunci cand lucrarea pe care trebuie sa o faci necesita perforarea sau chiar taierea materialelor, poti folosi un aparat de sudura autogen, care foloseste flacara pentru a topi metalul, chiar si in conditiile in care afara bate vantul. Are avantajul de a fi foarte prietenos si cu cei care se considera incepatori, dar este dificil de depozitat si transportat din cauza dimensiunilor sale destul de mari. De asemenea, sudura rezultata nu este neteda, pentru ca acest tip de aparat implica foarte multa caldura in proces.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: y6uca

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE