„1 Decembrie ne e Unirea si Ziua Romaniei Mari” – La multi ani, romani!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

1 Decembrie e Ziua Nationala a Romaniei, cand sarbatorim unirea Regatului Romaniei cu Transilvania, un moment care a incununat secole de lupte si eforturi de creare a Romaniei Mari, scaldate in jertfa.

La 1 Decembrie 1918, Adunarea de la Alba Iulia a decis ca Transilvania sa fie realipita la Regatul Romaniei. Practic, intrarea in Primul Razboi Mondial al Regatului Romaniei a avut ca scop recuperarea si alipirea Transilvaniei.

Numai ca debutul Primului Razboi Mondial a prin Regatul Romaniei nepregatit. Nici in urma celor doi ani de neutralitate, 28 iulie 1914 – 27 august 1916, la intrarea in razboi de partea Antantei, in perioada 27 august 1916 – 27 noiembrie 1917, armata romana nu a fost pregatita si dotata pentru a face fata puterilor cu care avea sa se confrunte, ca si astazi, din cauza neglijentei conducatorilor politici. Armata numara la acea data circa 600.000 de cadre.

Consiliul de Coroana care a hotarat intrarea Romaniei in razboi a avut loc in ziua de duminica, 27 august 1916, ora 11 dimineata, la Palatul Cotroceni. La Consiliu au participat Regele Ferdinand si principele mostenitor Carol, membrii Consiliului de Ministri: Ion I. C. Bratianu, Emil Costinescu, Emanoil Porumbaru, Vasile G. Mortun, Alexandru Constantinescu, Alexandru G. Radovici, Dr. Constantin Angelescu, Victor Antonescu si Ion G. Duca, reprezentantii Parlamentului: Mihail Pherekyde, presedintele Camerei Deputaților si Constantin F. Robescu care-l inlocuia pe Basile M. Missir, presedintele Senatului, aflat in strainătate, fosti presedinți ai Consiliului de Ministri: Theodor Rosetti, Petre P. Carp si Titu Maiorescu, sefii partidelor din opozitie: Take Ionescu, Nicolae Filipescu si Alexandru Marghiloman; fosti președinti ai Camerei si Senatului (reprezentand opozitia): Constantin Olanescu si Constantin Cantacuzino-Pascanu.

Regele Ferdinand i-a anuntat pe cei prezenti ca decizia sa a fost luata si ca doreste sa le ceara sprijinul in a angaja Romania de partea Antantei si impotriva Puterilor Centrale.

La declararea razboiului, in seara zilei de 27 august 1916 grupurile de asigurare ale celor trei armate romane au trecut la atac simultan „deschizand” trecatorile din Muntii Carpati. Operatiunile initiale au fost incununate de succes, obligand forțele austro-ungare la o retragere generalizata. Operatiile au fost oprite temporar la 10 septembrie 1916, ca urmare a deciziei de executare a operatiei de la Flamanda, sortita cu esec.

Ulterior acestui insucces, dar si din cauza faptului ca pe frontul din Transilvania au sosit patru divizii germane, la 26 septembrie 1916 s-a luat decizia de oprire a ofensivei si trecerea la apararea strategica pe linia Carpatilor. A urmat apoi pierderea bataliilor de la Sibiu, Brasov, dar si castigarea unor lupte cu rasunet in sufletul si constiinta romanilor: Valea Prahovei, zona Bran-Campulung, apararea defileului Oltului si al Jiului, Marasti, Marasesti, Oituz, unde ofiteri ca Arthur Vaitoianu, Dimitrie Lambru, Aristide Razu, Traian Gaiseanu, David Praporgescu, Gheorghe Sanatescu, Traian Moșoiu, Ioan Dragalina, Ioan Anastasiu, Constantin Prezan, Alexandru Averescu, Eremia Grigorescu, Alexandru Margineanu, alaturi de mai mult de jumatate de milion de luptori care si-au pierdut viata si veteranii care s-au intors la vetre au scris pagini de istorie ce nu trebuie uitate si trebuie povestite generatiilor urmatoare, pentru a sti ca au cu ce se mandri.

mausoleul marasesti

Jertfa lor, dar si a celor din spatele frontului, a fost incununata de succes. Pe 27 martie 1918, Sfatul Tarii din Basarabia a proclamat unirea cu Romania cu o majoritate a voturilor. Pe 14 octombrie, reprezentantii populatiei din Bucovina au votat pentru unirea cu Regatul Romaniei, alipirea efectiva realizandu-se pe 15 noiembrie.

La 1 Decembrie 1918, reprezentantii romanilor si sasilor din Transilvania au adoptat proclamatia de la Alba Iulia de unire cu Regatul Romaniei.

Tratatul de la Versailles a recunoscut toate proclamatiile de unire, in conformitate cu dreptul la autodeterminare stabilit de Declaratia celor 14 puncte a presedintelui american Thomas Woodrow Wilson.

veterani ai celui de al doilea razboi mondial _Parcul_Carol

Anul acesta vor avea loc manifestari in marile orase de celebrare a Zilei Nationale a Romaniei. Din pacate, lucrarile la Arcul de Triumf din Bucuresti, simbolul victoriei Romaniei in Primul Razboi Mondial, nu au fost finalizate. Cel mai probabil vor fi gata in februarie, astfel ca festivitatile vor fi tinute tot in Piata Constitutiei, ca anul trecut.

Pentru ca si Piata Unirii din Oradea este si acum in santier, Parcul 1 Decembrie va gazdui prima parte a manifestarilor prilejuite de Ziua Nationala, la statuia Ostasului Roman, informeaza bihon.ro.

La Cluj Napoca, evenimentele incep in Piata Unirii la ora 16.00 cu spectacolul folcloric, unde vor fi prezenti si indragitii Sava Negrean Brudascu si Dumitru Farcas. Acompaniamentul artistilor va fi asigurat de orchestra Regal Transilvan.

Autoritatile locale estimeaza ca aproximativ 20.000 de turiati vor vizita orasul Alba Iulia in minivacanta de 1 Decembrie, cand se vor sarbatori 97 de ani de la Marea Unire. Pe 1 Decembrie, la Alba Iulia, se pregateste cea mai mare parada militara organizata in orasul Marii Uniri, din ultimii ani: vor defila peste 1.200 de cadre MApN si MAI.

Ceremonial_militar_si_religios_la_Mormantul_Ostasului_Necunoscut

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE