ProAgro și LAPAR cer MADR o nouă prelungire pentru utilizarea neonicotinoidelor

Facebook
Twitter

În cadrul discuțiilor care au avut loc ieri la sediul MADR, ProAgro și LAPAR au cerut o nouă derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor.

Pe 24.05.2013, Comisia Europeană a emis Regulamentul (EU) 485/2013 prin care se interzice utilizarea în UE a 3 pesticide folosite la tratarea semințelor unor culturi agricole datorită riscului de a afecta albinele și alți polenizatori. Este vorba despre utilizarea neonicotinoidelor. La solicitarea marilor fermieri, România, prin Ministerul Agriculturii, a solicitat o derogarea, astfel încât utilizarea neonicotinoidelor să se poată face și în perioada 2013-2014.

„Interdicția, valabilă pe o perioadă de 2, ani începând cu 1 decembrie 2013, a fost anulată pe teritoriul României prin decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care a emis în anul 2014 două derogări succesive de la aceste prevederi, la presiunea unor asociații ale fermierilor, permițând comercializarea în continuare a semințelor impregnate cu aceste substanțe. Pesticidele aparțin unei noi clase de pesticide numite neonicotinoide introduse pe piața europeană la începutul anilor 2000. Apicultorii au constatat efecte negative asupra albinelor prin nectarul și polenul toxic al plantelor crescute din sămânță tratată sau prin praful care se ridică la însămânțare. Neonicotinoidele provoacă intoxicații acute și cronice, ducând la depopulările masive ale coloniilor de albine”, se arată într-un comunicat remis de Romapis.

Asociația, care reprezintă interesele apicultorilor, a cerut Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să nu mai emită derogări pentru folosirea neonicotinoidelor pe parcursul anului 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE