Reacțiile apicultorilor la declarația preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, care a spus că protestul ROMAPIS nu este justificat și că protestatarii sunt evazioniști 100%, nu s-au lăsat așteptate.

Crescătorii de albine și-au manifestat îngrijorarea cu privire la otrăvirile masive ale albinelor, din ultima perioadă, și, totodată, față de lipsa de reacție a autorităților române, care continuă să emită derogări pentru folosirea neonicotinoidelor.
„Atât LAPAR-ul, cât și ROMAPIS-ul au fost concepute pentru a putea controla activitățile fiecărei ramuri și, totodată, pentru a nu da voie producătorilor de jos să-și spună cuvâtul… Faptul că apar meciuri publice între liderii federațiilor arată interesul politic al unora de a direcționa banii europeni doar spre anumite sectoare agricole…”, a declarat un apicultor, pentru publicația stiriagricole.ro.

La nivelul UE au fost interzise, pe o perioadă de 2 ani, folosirea pesticidelor (3 neonicoitonide), începând cu anul 2013. În  urma solictărilor primite de la marii cultivatori de cereale, Ministerul Agriculturii a cerut o derogare de 120 de zile, pentru folosirea în 2014 a acestor substanțe. Apicultorii acuză multinaționalele care produc pestidicide care conțin neonicotinoide că fac lobby pe lângă marii fermieri să ceară permisiunea de a le utiliza în continuare.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a a interzis utilizarea neonicoitonidelor doar  în culturile de primăvară, fără a menționa dacă acestea pot fi folosite și în cazul culturilor de toamnă. În acest context, apicultorii acuză că distribuitorii de pesticide au depozitele pline de substanțe interzise și continuă comercializarea acestora, deși asociațiile crescătorilor de albine au semnalat de mult timp aceste nereguli. Pe cale de consecință, susțin protestatarii, albinele mor în timp ce autoritățile stau indiferente.