Vesti bune pentru cultivatorii de cartofi. 15 milioane de euro, acordate de Guvern

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Sedinta Guvernului din 16 iunie 2022 a fost adoptata Hotararea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartofi de consum”, in anul 2022.

Astfel, se stabileste o schema de ajutor de minimis pentru sustinerea productiei de cartof, in baza prevederilor Regulamentelor europene. Categoriile de fermieri carora li se aplica sprijinul prevazut prin prezenta hotarare sunt:

  • producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator;
  • producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale;
  • producatori agricoli persoane juridice

Oferim cultivatorilor de cartofi sprijinul de care au nevoie pentru a continua sa obtina productii care sa acopere necesarul de consum al Romaniei.  Am alocat in bugetul acestui an 15 milioane de lei pentru sustinerea productiei de cartofi romanesti, iar prin viitorul Plan National Strategic oferim sprijin pentru construirea de depozite dedicate recoltelor de cartofi. Ne asiguram astfel ca vom avea pe piata cartofi romanesti o perioada mai lunga de timp in decursul unui an”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.

Citeste si: Von der Leyen: ne asteptam la exporturi de cereale de pana la 40 de milioane de tone

Toti cei interesati trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii cumulative de eligibilitate:

a) sa detina o suprafata cultivata cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;
b) sa obtina o productie de minimum 15 tone/ha,din care sa comercializeze cel putin 6 tone/hapana la data de 29 noiembrie a anului de cerere;
c) sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu cartof de consum in anul 2022;
d) sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

Cererea de inscriere in program si documentele insotitoare se depun incepand cu data intrarii in vigoare a  prezentei hotarari, pana cel tarziu la data de 15 iulie inclusiv, a anului de cerere.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis, in suma 15.000.000 lei, reprezentand echivalentul a maximum 3.000.000 euro si se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2022.

Valoarea  maxima  in  euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor este de 200  euro/ha, iar plata se efectueaza proportional cu suprafata efectiv cultivata. Valorificarea productiei se face pana la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.

Verificarile in teren pentru identificarea culturii si evaluarea productiei de cartofi se realizeaza de echipe mixte, constituite din reprezentanti ai Directiilor pentru Agricultura Judetene si ai APIA.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE